Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα

Ποια είναι η κίνηση καλής θέλησης του πρωθυπουργού

Στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής είναι το μεγάλο ραντεβού Τσίπρα- Πούτιν. Η κυβέρνηση προσβλέπει στο να λειανθούν οι γωνίες στις σχέσεις των δυο χωρών και να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας. Η Μόσχα ποντάρει από την πλευρά της στο να αποκτήσει ξανά ένα συνομιλητή στα Βαλκάνια, αφού χρόνο με χρόνο χάνει τα ερείσματα της στην περιοχή. 

Το τετ α τετ των δυο ανδρών είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα,  ενώ αμέσως μετά θα γευματίσουν μαζί στο Κρεμλίνο.

Τι περιέχει το μενού; 

Όλα τα βαριά θέματα, στα οποία Αθήνα και Μόσχα αποκκλίνουν. Αγωγοί, εξοπλιστικά, παιγνίδι ισχύος στα Βαλκάνια και Κυπριακό. 

Η ΑΘΗΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Tass, κάνει μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους Ρώσους, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα είναι σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω ελληνικού εδάφους σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχει ισχυρά επιχειρήματα».   

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να ακροβατήσει μεταξύ των διιστάμενων αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων. Οι Αμερικάνοι θέλουν τον αγωγό TAP , οι Ρώσοι επιμένουν για τον Turkish Stream. Οι Αμερικανοί θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Gasprom , οι Ρώσοι απαιτούν να μην χάσουν την κυριαρχία στο παιγνίδι της ενέργειας. 

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΙ Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι αγωγοί δεν είναι όμως το μόνο θέμα που χωρίζει τους δυο ηγέτες. Η Μόσχα δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεση της στη συμφωνία των Πρεσπών, αφού έτσι η δύναμή της στα Βαλκάνια εξανεμίζεται. Η Αθήνα θέλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, κλείνοντας το μάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι Ρώσοι θέλουν να μας πουλήσουν όπλα και να αναβαθμίσουν τους S-300 σε S-400. Η Ελλάδα ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο όμως να γυρίσει την πλάτη στην Αμερική. 

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 

Η Μόσχα έβαλε χτες στο στόχαστρο της ακόμη και την Κύπρο, την οποία βλέπει να φλερτάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Λευκωσία  τους έκοψε τη φόρα. 

«Οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ανήκουν στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Η Κύρος όντας κράτος - μέλος της ΕΕ έχει την πολιτική της ΕΕ»  δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως αύριο δεν θα υπογραφεί καμία συμφωνία για θέματα υψηλής πολιτικής, παρά μόνο για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και τουρισμού. Και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη περιμένουν με αγωνία τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών για να διαπιστώσει αν οι πάγοι θα λιώσουν ή θα παραμείνει το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις τους. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top