Η «καλημέρα» Ντιμιτρόφ στα ελληνικά και η παραδοχή για τον Μέγα Αλέξανδρο

Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών του ζήτησε ο Κατρούγκαλος

Με μια “καλημέρα” στα ελληνικά και πλατιά χαμόγελα,  ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων  Νικολά Ντιμιτρόφ  άδειασε τους εθνικιστές  που ζητούν  διαχωρισμό του Μέγα Αλέξανδρου από την ελληνική ιστορία, με την ευκαιρία της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη.   

Σε ερώτηση συγκεκριμένα της ανταποκρίτριας του Star Λευκής Γεωργάκη αν «αληθεύει ότι η δική σας πλευρά ζήτησε από την ελληνική πλευρά να  διαχωρίσει τον Μέγα Αλέξανδρο από την ελληνική Ιστορία;» ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Χα,χα, χα…  Δε νομίζω ότι είναι αλήθεια. Είναι η πρώτη φορά που το ακούω». 

Αισιόδοξος ότι η επιτροπή για τα σχολικά βιβλία θα καταλήξει σύντομα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ με το χαμόγελο του διπλωμάτη αρνήθηκε ότι η σκοπιανή επιτροπή  ζητά να υιοθετηθεί ο διαχωρισμός του Μέγα Αλέξανδρου από την ελληνική ιστορία.

Να αλλάξουμε το όνομα του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου ζητούν οι Σκοπιανοί!

Το σκοπιανό βιβλιο της Δ’  Δημοτικού όμως λέει ότι στόχος του Αλέξανδρου ήταν η μίξη των υποταγμένων ανατολικών λαών με τους Μακεδόνες και τους Έλληνες. Και το βιβλίο της Ά Γυμνασίου ότι οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος που διέφερε από τα γειτονικά του

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας ζήτησε «να ξαναδούμε τα σχολικά βιβλία, ώστε η ιστορία να είναι μάθημα κι όχι φυλακή».

Η "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" ΤΟΥ Ν.ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Κατρούγκαλος   

Η "καλημέρα¨ στα ελληνικά ζέστανε το κλίμα με την άφιξη του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη. Και τα χαμόγελα αποτύπωναν την αλλαγή κλίματος στα Σκόπια.

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία με 56,5% τάσσεται υπέρ των συνταγματικών αλλαγών  έναντι του 40,8% που διαφωνεί.

Υπάρχει όμως και  ο πονοκέφαλος των εθνικιστών που την στήνουν σε βουλευτές όπως το χθες βράδυ στο σπίτι του  Βλαντιμίρ Πεσέβσκι,  ενός από  τους οκτώ  ανεξάρτητους που δίνουν την πλειοψηφια των 2/3 στον Ζάεφ.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΥΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε ανοιχτά  από τον Νικολά Ντιμιτρόφ η αλλαγή που θα γίνει στο Σύνταγμα των Σκοπίων να μην παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θέλουμε να αποτυπωθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών» ζήτησε ευθέως από τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΝ 

Από την πλευρά του ο Ντιμιτρόφ δήλωσε αισιόδοξος για τις συνταγματικές αλλαγές.  «Είναι θέμα βδομάδων, να δημιουργήσουμε ιστορία επιλύονμτας μεγάλα ιστορικά ζητήματα» τόνισε. .

Η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια θα γίνει ως τις 15 Ιανουαρίου και απαιτεί 80 βουλευτές.  Όμως ορισμένοι από τους οκτώ ανεξάρτητους που στήριξαν τον Ζάεφ τώρα  κάνουν «πισωγυρίσματα».

Την ίδια ώρα ο φυγάς Νικολά Γκρουέφσκι εμφανίστηκε  σε αφίσα για εξώφυλλο περιοδικού στη Βουδαπέστη με τίτλο «γιατί ο Orban κρύβει τον “Μακεδόνα”  πρόσφυγα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top