Αντιδράσεις από τα κόμματα στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

ΝΔ: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες

Αντιδράσεις, διαφορετικής πάντως μορφής ανάλογα με την ιδεολογία τους,  προκαλεί στα κόμματα η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας –Κράτους, όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών.    

Ιστορική συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για Κράτος και Εκκλησία

Δυσφορία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Πυροσβέστης» Ιερώνυμος: Δεν είναι ακόμη συμφωνία, η Ιεραρχία θα αποφασίσει

ΟΙ ΑΝΕΛ ΕΘΑΨΑΝ ΤΟ... ΤΣΕΚΟΥΡΙ

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε δήλωση του  Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θόδωρου Τοσουνίδη αναφέρεται: 

«Πάμε μαζί. Πάμε ενωμένοι και ισχυροί. Πολιτεία και Εκκλησία. Ελλάδα και Ορθοδοξία.Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα «τσεκούρια» του διχασμού θάφτηκαν βαθιά».

Σε περίπτωση διαφωνίας κατά τη χθεσινή συνάντηση πάντως και σε συνδυασμό με τη Συνταγματική  Αναθεώρηση αναμενόταν να υπάρξει μια ακόμη εστία εσωτερικής αντιπαράθεσης στην κυβέρνηση, αλλά το «τσεκούρι» αυτό, προς ώρας τουλάχιστον, θάφτηκε…       

ΝΔ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΙΚΑ,  ΚΑΤΑ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ…   

Η ΝΔ  σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή της «για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας».

Σήμερα όμως, όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας  Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα».

Μεταξύ άλλων τα υπόλοιπα κόμματα αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους: 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Kolotoumba

«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων.

Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΕΪΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

"Η απόπειρα δημιουργίας αθεϊστικού κράτους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των Αγωνιστών του 1821, που δημιούργησαν το Ελληνικό Κράτος. Τα σχέδια του Τσίπρα, που σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη, θέλουν να διαχωρίσουν την Ορθοδοξία από το Ελληνικό Έθνος, δεν θα περάσουν!"

 ΚΚΕ:  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές».

ΠΟΤΑΜΙ: ΔΕΝ ΕΠΗΛΘΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ

«Δεν επήλθε διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας. Συμφωνήσανε για τα λεφτά, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Στο Ποτάμι μιλάμε για διακριτούς ρόλους, για μη παρέμβαση της εκκλησίας στα βιβλία των θρησκευτικών. Για αυτά δεν υπήρξε καμιά συζήτηση χθες» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

ΛΕΒΕΝΤΗΣ: ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ 

«Έγινε συναλλαγή ανάμεσα στις δυο πλευρές… Η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε την ουδετερότητα στον κ. Τσίπρα και έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπολίτες πήραν την αυξημένη εξουσία επί των απλών κληρικών και τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της κάθε Μητρόπολης. Ο απλός κλήρος θα πρέπει να υπακούει στον κάθε μητροπολίτη, διαφορετικά μπορεί και να απολύεται» δήλωσε  σε συνέντευξή του στον Σκάι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top