Τζανακόπουλος: Θα προσλάβουμε 10.000 άτομα στο Δημόσιο!

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις συντάξεις των ιερέων

Πρώτη δημοσίευση: 14.32

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία που πρότειναν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συτνακτών.

Τι σημαίνει με απλά λόγια η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Όπως τόνισε, «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».

«Πυροσβέστης» Ιερώνυμος: Δεν είναι ακόμη συμφωνία, η Ιεραρχία θα αποφασίσει

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συμφωνία, εάν επικυρωθεί, θα ανοίξει τον δρόμο για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, στη θέση των ιερεών, που πλέον δε θα λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους, κλπ», σημείωσε.

Αναφορικά με το ταμείο για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, είπε πως η κυβέρνηση προσδοκά τα έσοδα έως το 2030 να καλύπτουν το ποσό που θα δίνει το κράτος ως επιδότηση για τη μισθοδοσία.

Αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιερέων, ο κυβερνητικός είπε ότι δεν κινδυνεύουν με τη συμφωνία και πως θα συνεχίσει να υφίσταται το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

«Σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν έχει σκοπό να θίξει οποιοδήποτε εργασιακό, ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό δικαίωμα των κληρικών ή των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με το ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «εφόσον ευδοκιμήσει η πρόταση θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής του απαράγραπτου δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top