Τι σημαίνει με απλά λόγια η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Τι θα γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των ιερέων

Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας

«Δηλαδή τι θα γίνει στο εξής με την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των ιερέων;».

Αυτό είναι το ερώτημα που έχουν χιλιάδες Έλληνες στον απόηχο της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας

Κληρικοί για συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Τώρα θα δείτε τον Παπαφλέσσα!

Σίγουρα μένουν πολλά που πρέπει να αποσαφηνιστούν σε αυτή τη συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ξεκάθαρες… σταθερές.

•    Δε θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί και οι ιερείς

Το Ελληνικό Κράτος είχε αναλάβει τη μισθοδοσία των ιερέων από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη συμφωνία του 1952. Καθιερώθηκε ως αντάλλαγμα για τις μεγάλες παραχωρήσεις ακινήτων και γαιών της Εκκλησίας προς το Κράτος τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Με τη νέα συμφωνία ξεκαθαρίζεται ότι οι περίπου 10.000 κληρικοί και οι ιερείς παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ή λειτουργοί, κατά το ορθότερον), αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος.

Συγκεκριμένα, διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου, αλλά το Ελληνικό Κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει το κόστος για τη μισθοδοσία τους. Αυτό θα γίνει με κρατική επιδότηση, η οποία θα διαμορφωθεί στο ύψος που βρίσκεται το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας, το οποίο θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Εκτιμάται ότι το ποσό ανέρχεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ετησίως και θα καταβάλλεται με την αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Εκκλησία ουσιαστικά θα αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί το ποσό. Εάν, παραδείγματος χάριν, προσλάβει περισσότερους ιερείς, τότε θα πρέπει, είτε να βρει επιπλέον πόρους για τη μισθοδοσία τους, είτε να διαχειριστεί ανάλογα την κρατική επιδότηση (πχ. να κάνει μικρές μειώσεις στους μισθούς των ιερέων).

•    Γιατί κρατική «επιδότηση» και όχι μισθοδοσία;

«Μα, εάν το Κράτος πληρώνει το ποσό που πλήρωνε σήμερα, τι νόημα έχει που απλά δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς;», πιθανόν να αναρωτηθεί κάποιος.

Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της μισθοδοσίας πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μιλάμε για «επιδότηση». Σε αντίθεση με τον κωδικό πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, δεν πρόκειται για ανελαστική δαπάνη. Κοινώς, μπορεί και να αυξηθεί αλλά και να μειωθεί. 

Εξάλλου, αναφέρεται ρητά πως το ποσό «θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα ακολουθούν τις αυξήσεις και τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραδείγματος χάριν, να πέσει στο τραπέζι μια μικρή περικοπή του ποσού, σε ένα έτος που δεν πιάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

•    Τι γίνεται με την εκκλησιαστική περιουσία

«Γιατί η Εκκλησία δέχθηκε την επιδότηση αντί της μισθοδοσίας;».

Το παραπάνω – εύλογο – ερώτημα βρίσκει απάντηση στο άρθρο 8 της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ).

Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα αρκετά πολύπλοκο που έχει – σε πολλές των περιπτώσεων – «ρίζες» στα… χρυσόβουλα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως αποτέλεσμα, αρκετά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, καθώς διεκδικούνται τόσο από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και από την Εκκλησία.

Με τη συμφωνία, το ΤΑΕΠ αναλαμβάνει την αξιοποίησή των αμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων (κάτι που ήθελε διακαώς η Εκκλησία) και, επί της ουσίας, Δημόσιο και Εκκλησία γίνονται «συνέταιροι», αφού θα εισπράττουν στη μέση (50-50) τα έσοδα που θα προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται πως μπορεί η Εκκλησία να παραχωρήσει εθελοντικά και κάθε άλλο περιουσιακό της στοιχείο στο εν λόγω ταμείο για να το διαχειριστεί. Τα έσοδα ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα αποδίδονται στην ίδια στο 100%.

•    Πώς θα κατανέμονται τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η συμφωνία κάνει λόγο για πενταμελή επιτροπή, εκ των οποίων δύο μέλη θα διορίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, δύο η Ελληνική Κυβέρνηση και ένα θα διορίζεται από κοινού.

«Το ερώτημα είναι το πώς θα διαχειρίζεται η Επιτροπή τα έσοδα», επισημαίνει, μιλώντας στο star.gr, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής.

Μια πιθανή αξιοποίησή τους θα μπορούσε να είναι για τη μισθοδοσία των κληρικών, στην περίπτωση, παραδείγματος χάριν, που γίνουν νέες προσλήψεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη.

•    Τι γίνεται με την ασφάλιση και τη σύνταξη των ιερέων;

Εδώ εισερχόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Οι ιερείς, ως δημόσιοι λειτουργοί, είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΙΚΑ. Πλέον, όμως, μένει να διευκρινιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, αφού δε θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Το ίδιο ερώτημα προκύπτει και το θέμα των συντάξεων: που θα αποδίδονται οι εισφορές;

«Είναι στον αέρα. Εδώ είναι και άλλα θέματα ανοικτά. Κάναμε αγώνα για ενιαίο ταμείο», εξηγεί ο κ. Σελλής, επισημαίνοντας πως πολλά ζητήματα θα τεθούν όταν συνεδριάσει η ιεραρχία.

•    Θα απολύονται και οι ιερείς;

Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα που εντάσσεται στα… αχαρτογράφητα.

Στη συμφωνία επισημαίνει ότι «διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ωστόσο, από τη στιγμή που δε θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, δε θα έχουν την προστασία της μονιμότητας. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα μπορούν να γίνονται ελεύθερα και απολύσεις, κάτι που θα είναι πρωτοφανές για την Εκκλησία.

«Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια»

«Θα το πολεμήσουμε, θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», προειδοποιεί ο κ. Σελλής, ζητώντας να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

«Πρόκειται για απόφαση μόνο του Αρχιεπισκόπου με τον κ. Τσίπρα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία προκαλεί και… μετασεισμούς: «Θέτω ένα ερώτημα: τι θα γίνει με τους μουφτήδες; Θα πάψουν και αυτοί από δημόσιοι υπάλληλοι; Αν ναι, ποιος θα τους πληρώνει; Η Τουρκία;».

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top