Οι τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην προφυλάκιση Παπαντωνίου - Κουράκου

Με το σακάκι του έκρυψε τις χειροπέδες ο πρώην υπουργός

Ο Γιάννος Παπαντωνίου προφυλακίστηκε μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν περίμεναν αυτή την απόφαση, δήλωσε από το κρατητήριο ο πρώην υπουργός,  ο οποίος προσπάθησε να κρύψει τις χειροπέδες με το σακάκι του. Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να καταλήξουν σε αυτήν την απόφαση. 

Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Οι ανακριτές διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου αποφάσισαν την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου για τρεις λόγους. Τους θεώρησαν ύποπτους φυγής καθώς έχουν μισθωμένο ακίνητο στην Ελβετία και άδεια παραμονής στη χώρα,

Έκριναν ότι είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και συγκεκριμένα ότι θα συνεχίσουν να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Πολύ σημαντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι δεν συναίνεσαν από την αρχή στην άρση τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών τους και όταν συναίνεσαν μετέπειτα προσέβαλαν νομικά τη διαδικασία.

Οι τρεις βασικοί λόγοι
- Ύποπτοι φυγής
- Ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων
- Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου

Τι έγινε το βράδυ της Τρίτης 23/10 στα δικαστήρια

Γύρω στα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί συνόδευσαν τους κατηγορούμενους στην κλούβα. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, περπατώντας σκιθρωπός, έβγαλε το σακάκι του και το έριξε πάνω στα χέρια του για να μη φανούν οι χειροπέδες. 

Μπροστά του προχωρούσε η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Τίποτα δεν θύμιζε τις λαμπερές εμφανίσεις της όταν προχωρούσε αγέρωχη στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα για 2.800.000 Ελβετικά φράγκα τα οποία φέρονται να δόθηκαν ως "δώρο" στον πρώην υπουργό για σύμβαση εκσυγχρονισμού φρεγατών του πολεμικού ναυτικού με ζημιά 400.000.000 ευρώ για το δημόσιο. Μάλιστα οι ανακριτές στο κατηγορητήριο 800 σελίδων θωρούν ότι η μίζα ξεπερνά τα 4.000.000 ελβετικά φράγκα.

Ο Παπαντωνίου στα βήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη που μπαίνει φυλακή.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προηγήθηκε για μίζες εξοπλιστικών. Ο Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε για δωροδοκία από τη SIEMENS.  Ο Θόδωρος Τσουκάτος, επίσης στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, δικάζεται με την κατηγορία ότι πήρε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα από τη SIEMENS για το κόμμα.

Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία.

Δαιδαλώδεις διαδρομές μαύρου χρήματος με αποδέκτη τον Γιάννο  

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος αναλύονται διεξοδικά στο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο τα λεφτά ξεκινούν από τη γαλλική εταιρία THALES προς τον αντιπρόσωπο της στην Ελλάδα, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή. Κεντρικό ρόλο παίζει ένας πολιτικός μηχανικός, φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Πάντως η Βουλή είχε αρχικά ελέγξει το πόθεν έσχες του Γιάννου Παπαντωνίου και τα είχε βρει όλα καλά. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ όμως, 

«Έδωσε βεβαίως ανεπαρκείς εξηγήσεις και από εκεί ξεκίνησε και επιταχύνθηκε η ανακριτική διαδικασία», δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. 

Τις ποινικές απαντήσεις θα τις δώσει η Δικαιοσύνη. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top