Δεν πάει σε εκλογές ο Ζάεφ: Την Τρίτη η ψηφοφορία για «Βόρεια Μακεδονία»

Έντονες πιέσεις από Ευρώπη και αντιπολίετυση προς τον Σκοπιανό πρωθυπουργό

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, σε μία εβδομάδα από τώρα, θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και η αντιπολίτευση πίεσε έντονα τον Ζάεφ για να οδηγήσει τα Σκόπια σε πρόωρες εκλογές, ο ίδιος τάχθηκε με σαφήνεια κατά των πρόωρων καλπών.

Την ίδια ώρα, σαφή ήταν και τα μηνύματα της Ευρώπης προς τα Σκόπια να προχωρήσουν τη διαδικασία, με τον Γιόχανες Χαν, Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καλεί τον Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές, γιατί θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να εξασφαλίσουν την πορεία της "Μακεδονίας" προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που οδηγεί η  συμφωνία "Μακεδονίας" -Ελλάδος» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους βουλευτές της ΠΓΔΜ  ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Πάνω από τρεις μήνες θα χρειαστεί η διαδικασία

Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, εκτός από την αλλαγή της ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία», τροπολογίες στο Σκοπιανό Σύνταγμα για το απαραβίαστο των συνόρων και για τα περί αναφορών σε «μακεδονική» μειονότητα σε γειτονικές χώρες.

Η διαδικασία προβλέπει τρεις ψηφοφορίες, αρχής γενομένης από την ψηφοφορία για την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Προβλέπονται και συζητήσεις στην Ολομέλεια αλλά και στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η τελική ψηφοφορία θα αφορά τις τελικές αλλαγές στο Σύνταγμα, όπου ο Ζάεφ θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 80 έδρες για να εγκριθούν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων, αρμοδίου για Ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 100 μέρες. 

Ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης, πιθανόν να χρειαστούν και περισσότερες μέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top