Τσίπρας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: Σταθήκαμε όρθιοι, γίναμε μέρος της λύσης

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα»

«Μια σύγχρονη δημοκρατική πατριωτική πολιτική, πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να βασίζεται στη λογική των μονομερών ενεργειών, στον εθνικισμό και στην ενίσχυση των ισχυρών εις βάρος των αδυνάμων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

 «Αναμετρηθήκαμε δυναμικά με τις προκλήσεις, σταθήκαμε όρθιοι, γίναμε μέρος της λύσης»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στην Ελλάδα αναμετρηθήκαμε δυναμικά, όχι μόνο με αυτές τις προκλήσεις, αλλά και με αυτές τις 'συνταγές'» και πως «όχι μόνο καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, αλλά πέραν αυτού, καταφέραμε να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Είπε ότι το έκανε αυτό η Ελλάδα χωρίς να υποκύψει στις υποδείξεις χωρών, δυνάμεων και θεσμών που αδιαφορούσαν για τη βούληση του ελληνικού λαού, προς όφελος δικών τους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Επίσης, το έκανε χωρίς να καταφύγει «σε μια εθνικιστική πολιτική, μια εθνικιστική αναδίπλωση που θα μας οδηγούσε στην αποχώρηση από την Ευρωζώνη, στην ενίσχυση των εντάσεων με τους γείτονές μας ή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

 «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, αφήνουμε πίσω την ύφεση και τη λιτότητα»

Ανέφερε αναλυτικά σχετικά με τις τρεις παράλληλες κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα:

Πρώτον, σε ότι αφορά την οικονομία, «παραμείναμε στην Ευρωζώνη, αλλά διαπραγματευθήκαμε σκληρά για ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας». «Ταυτόχρονα», είπε, «προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των πλέον αδυνάμων».

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη προσφυγική κρίση, είπε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία. «Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίξαμε την εφαρμογή μιας δύσκολης, αλλά απαραίτητης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σημείωσε ότι «δεν ενδώσαμε στις εθνικιστικές, ξενοφοβικές φωνές, που υποστήριζαν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ή μια επιφανειακή διαδικασία ασύλου που θα απέρριπτε το σύνολο των αιτημάτων» και ότι «δεν διστάσαμε να αποδεχθούμε ότι όσοι δε χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα διέλευσής τους, όπου είναι ασφαλείς».

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη κρίση ασφάλειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την ραγδαία αύξηση της αποσταθεροποίησης, του εθνικισμού και των εντάσεων, «σε μια περιοχή στην οποία είχαμε ήδη σημαντικές διαφορές με γειτονικές μας χώρες». Σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον, είπε, η Ελλάδα διατήρησε μια πολιτική προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων.

«Σε αυτήν την πολιτική παραμείναμε προσηλωμένοι και στις δύσκολες σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αρνούμενοι ξανά και ξανά να ενδώσουμε στον εθνικισμό και την κλιμάκωση της έντασης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μια θέση που «μας επέτρεψε να απελευθερώσουμε τη δυναμική των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της ενέργειας και της οικονομίας» και που την ίδια στιγμή «καθιστούσε σαφή την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Αναφορικά με το Κυπριακό τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο «ξεκαθαρίσαμε και ξεκαθαρίζουμε την πλήρη στήριξή μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως είχε διαμορφωθεί στο σημείο όπου αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του '16».

«Προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα «προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, μέσω μιας πολιτικής επίλυσης εντάσεων, προβλημάτων και ανοικτών ζητημάτων με τους γείτονές μας, που ξεκλειδώνει την προοπτική τους για ένταξη στην ΕΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς εφόσον το επιθυμούν». Μέσω του διαλόγου με την Αλβανία, είπε, αλλά κυρίως μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη βόρειο γείτονα, «μια Συμφωνία που δεν είναι μόνο σημαντική για την περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών και η οποία «δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top