Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρά και με «όχι» στο δημοψήφισμα!

«Δε συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ

Συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα θα έχει για την κυβέρνηση των Σκοπίων το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή».

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ υποτήριξε πως τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δε θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση: «Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το "ονοματολογικό". Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

«Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη "Μακεδονία". Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη "Μακεδονία" επί τρεις δεκαετίες» πρόσθεσε ο ίδιος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top