Η Ζορμπά «άδειασε» την Κονιόρδου για τα μνημεία που μπήκαν στο Υπερταμείο

«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016»

Ζορμπά

Την προκάτοχό της, Λυδία Κονιόρδου για το ζήτημα των μνημείων που έχουν μπει στο Υπερταμείο «άδειασε» η νυν υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. 

Η κυρία Ζορμπά άφησε αιχμές εναντίον της Λυδίας Κονιόρδου, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε κάνει συνεννόηση για το θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομικών.

«Όλα τα μνημεία πέρασαν στο Υπερταμείο και όλα εξαιρούνται. Υπάρχει μια φασαρία για το τίποτα», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε μετά την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν προς αξιοποίηση στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar, τη Natura, τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τους δημόσιους χώρους. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε με νόημα ότι κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα πριν πάνε τα μνημεία στο Υπερταμείο.

Πάντως η ίδια φάνηκε να μη γνωρίζει με βεβαιότητα τι ισχύει τελικά για τα μνημεία που είναι στον Υπερταμείο. 

«Να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή αν είναι μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο», τόνισε και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να τοποθετηθεί και να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Υποθέτω ότι η κα Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση για το θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομικών», συνέχισε με νόημα η κυρία Ζορμπά και κατέληξε:

«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έβαλε την υπογραφή του, θεωρώ ότι δε θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top