Σάλος από την ένταξη αρχαιoλογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο

Βολές από την αντιπολίτευση - ΥΠΟΙΚ: Θα εξαιρεθούν οι αρχαιολογικοί χώροι

Το Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά, το φρούριο Φιρκά, ο Ενετικός Προμαχώνας, το Τουρκικό Χαμάμ και άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία και κτίρια βρέθηκαν σε κωδικούς που εκχωρούνται προς πώληση στο Υπερταμείο, όπως ανακάλυψε αρχικά ο Σύνδεσμος Ελλήνων αρχαιολόγων!  

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έντονες και οι ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς έπεσαν βροχή. 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ "ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ"

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» επισημαίνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει πάντως πως τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται.  Όπως προκύπτει όμως αρχαιολογικά κτίρια στη λίστα μπήκαν αλλά θα τη…  γλιτώσουν τελικά αφού - όπως ξεκαθάρισε και το Υπουργείο Οικονομικών - θα εξαιρεθούν,  όπως προβλέπει ο νόμος

«Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)» επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών.   
 

Φορτσάκης: Με ποια κριτήρια ελήφθη η απόφαση;  

Την εκχώρηση με  Υπουργική Απόφαση 10.119 δημοσίων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά μνημεία σε όλη τη χώρα, όπως στα Χανιά, στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ, επισημαίνει ο  Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. 

Ο υπογράφων βουλευτής ζητά να μάθει από τον Υπουργό Οικονομικών με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κτίρια, αν λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, καθώς και ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές. Ρωτά επίσης ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια κτίρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση, όπως αναφέρει η από 19.9.2018 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, και με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Όπως αναφέρει ειδικότερα, στα Χανιά εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου 196 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτήρια, όπως τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτίριο της εφορίας. «Προφανώς το ίδιο ισχύει για το σύνολο της Χώρας» προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ.  

Κεφαλίδου: Ξεπούλημα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων στο Υπερταμείο

Η υπεύθυνη Πολιτισμού και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου  κατέθεσε επίσης Ερώτηση προς τους Υπουργούς κ. Τσακαλώτο και κα Ζορμπά για το θέμα της εκχώρησης Μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο) και ζητά να ενημερωθεί για:

- την πλήρη καταγραφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ήδη στο Υπερταμείο;
- Με ποιο τρόπο θα διορθωθεί αυτό το τεράστιο ατόπημα;

Η ίδια δήλωσε: «Ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top