Ένας… πρόεδρος Eurogroup στην Κυψέλη!

Η επίσκεψη του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και η συνέντευξή του

«‘Ετριβαν» τα μάτια τους καταστηματάρχες και κάτοικοι της Κυψέλης όταν είδαν στη γειτονιά τους μια γνωστή τους από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων φυσιογνωμία που… ναι, ήταν ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup (και επικεφαλής του τις δραματικές ημέρες του 2015 όταν ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit), Γερούν Ντάισελμπλουμ! 

Ο Ολλανδός πολιτικός βρέθηκε στην Κυψέλη στο πλαίσιο του τηλεοπτικού γυρίσματος τη συνέντευξής του στο δίκτυο NOS της χώρας του, με την ευκαιρία  της έκδοσης του βιβλίου του για την κρίση στην Ευρώπη, που σημαντικό μέρος του αφορά και την ελληνική κρίση. Ένα απόσπασμα της συνέντευξης προβλήθηκε με τη μορφή «προδημοσίευσης» πριν λίγες ημέρες στην Ολλανδία, για να ακολουθήσει η πλήρης εκπομπή αργότερα. 

Ο Ντάισελμπλουμ συνομίλησε στην Κυψέλη ενώπιον του τηλεοπτικού φακού με τον επιχειρηματία και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Κοσμά Θεοδωρίδη, ενώ για το ίδιο αφιέρωμα του NOS υπήρξε συνομιλία με κτηνοτρόφους στο Καπανδρίτι, αλλά και με τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιαμαλή, η οποία του είχε ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν. 

Γιατί όμως επελέγη η περιοχή της Κυψέλης; Ο ίδιος ο συνομιλητής του Ντάισελμπλουμ στο τηλεοπτικό γύρισμα,  Κ. Θεοδωρίδης, απαντά στο star.gr: «H Κυψέλη επελέγη ως σύμβολο της κρίσης και ως μια περιοχή που οι κάτοικοί της βίωσαν έντονα τις συνέπειες της».  Η συγκυρία, με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος προσφερόταν για να ξαναπιάσουν μαζί του το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει το 2015, σε σαφώς πιο «ταραγμένο»  περιβάλλον. Ο κ. Θεοδωρίδης προσθέτει ότι θα μπορούσαν να είχαν πάει και στα Εξάρχεια ή στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά ειδικά η πρώτη περιοχή αποκλείσθηκε για ευνόητους λόγους ασφαλείας. 

Σε αντίθεση με ότι ίσως θα περίμενε κάποιος, οι Έλληνες που τον αναγνώρισαν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού γυρίσματος δεν ξέχασαν τις πατροπαράδοτες αρχές φιλοξενίας και του φέρθηκαν φιλικά ή και εγκάρδια, στις συνομιλίες που είχαν μαζί του ( με μία και μοναδική εξαίρεση). Κάποιοι μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης, τον ευχαρίστησαν για το ότι συνέβαλλε στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup να τους ρωτά με χιούμορ: «Μπορείτε σας παρακαλώ να το πείτε και στους υπόλοιπους Έλληνες αυτό;». 

Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΤΟ MEA CULPA ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ     

Συγκαταβατικός ήταν πάντως και ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, σε πολύ πιο χαλαρό ύφος από το αυστηρό με τον οποίο τον είχαμε συνηθίσει, αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής. Όπως επισήμανε ο Έλληνας συνομιλητής του και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών (ο οποίος έχει σπουδάσει στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup), δεν δίστασε να αναγνωρίσει τα λάθη που έκανε και η ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα:  «Ήταν απολογητικός και είχε συναίσθηση ότι δεν πήγαν πολύ καλά τα πράγματα με τα μέτρα στην Ελλάδα. Από την  άλλη πλευρά όμως επισήμανε ότι θα μπορούσαν να είχαν πάει και χειρότερα αν δεν είχαν ληφθεί». 

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΝ…  

Η είδηση όμως που αφορά το μέλλον αφορούσε τα περιβόητα και εξαιρετικά υψηλά σε ποσοστό πρωτογενή πλεονάσματα. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε στη συνομιλία τους  ότι προσπάθησε να μην είναι τόσο υψηλά, αλλά συμπλήρωσε ότι αν όντως αποδειχθεί ότι έχει αλλάξει η οικονομική πολιτική της Ελλάδας  σε βάθος χρόνου και τηρηθούν οι υπόλοιπες δεσμεύσεις, πιστεύει ότι θα μειωθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το οποίο έχει συμφωνηθεί.  «Το θέμα είναι να συμβιβασθούν και οι πολιτικοί σας με αυτή την πολιτική ώστε να μειωθούν» τόνισε για το ίδιο ζήτημα.       

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ εκμυστηρεύθηκε επίσης στον κ. Θεοδωρίδη ότι πίσω από τη βιτρίνα του «αδιάλλακτου» Γιάνη Βαρουφάκη στην «επεισοδιακή» πρώτη συνάντησή τους  μπροστά στις τηλεοπτικής κάμερες και την ανταλλαγή αιχμών (με το αξέχαστο «γουάου» και το «μόλις σκότωσες την τρόικα»), υπήρξε η προσπάθεια του τότε υπουργού Οικονομικών να τον εξευμενίσει, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά το συγκεκριμένο γεγονός!  Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Βαρουφάκης τον… «κυνηγούσε» μέχρι το ασανσέρ του Υπουργείου Οικονομικών,  ζητώντας του να μιλήσουν και να «τα βρούνε»!   

Δείτε το βίντεο που παραχώρησε ο κ. Θεοδωρίδης στο star.gr και τα όσα δηλώνουν μαζί με τον κ. Ντάισελμπλουμ στον φακό του κινητού του τηλεφώνου, λίγο πριν αρχίσει το τηλεοπτικό γύρισμα στην Κυψέλη.  

Του Αλέξη Διακόπουλου (adiakopoulos@star.gr)                                
      
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top