Διελκυστίνδα για τις μειώσεις στις συντάξεις

«Φρένο» από ΔΝΤ – Ανοικτή σε αναβολή του μέτρου η Κομισιόν

Διελκυστίνδα για τις μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019

Εμπόδια στα κυβερνητικά σχέδια για ακύρωση ή αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019 βάζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία.

Το σκεπτικό με τα «νούμερα που βγαίνουν», δεν φαίνεται να πείθουν το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση του μέτρου.

Το μήνυμα αυτό – σύμφωνα με τα Νέα - αναμένεται να το μεταφέρει ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Ελλάδα η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή της τρόικας.

Εξάλλου, πρόσφατα είχε δείξει προς την ίδια κατεύθυνση και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ζητώντας να μην «παραβιαστούν» τα όσα έχουν συμφωνηθεί για συντάξεις και πλεονάσματα.

Από την άλλη, τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι πιο… ήπια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση, στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Κοινώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να κλείνει το μάτι στην Ελλάδα στην περίπτωση που «τα νούμερα βγαίνουν».

Το παζλ συμπληρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), που μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχει την ευκαιρία να πάρει μία πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, με επίκεντρο τη διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top