Στις 10 Σεπτεμβρίου η πρεμιέρα της ενισχυμένης εποπτείας για Ελλάδα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Η πρώτη αποστολή της μεταμνημονιακής, ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σήμερα στις Βρυξέλλες, για το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι η ενισχυμένη εποπτεία, με τις τέσσερις αποστολές το χρόνο (δύο εκ των οποίων θα συμπέσουν με τους ελέγχους του ευρωπαϊκού εξαμήνου) θα είναι «πολύ πολύ πιο ελαφρά» σε σχέση με την τρόικα, «δεν θα υπάρχουν οι άνδρες με τα μπλε που θα ακολουθούν τους άνδρες με τα μαύρα» και ξεκαθάρισε ότι η νέα κατάσταση δεν αποτελεί νέο πρόγραμμα, ούτε περιέχει νέους όρους και προϋποθέσεις.

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ακόμα, σε σχέση με την κατάργηση του μέτρου της νέας περικοπής στις συντάξεις τον Ιανουάριο, ότι οι δεσμεύσεις και οι στόχοι πρέπει να τηρούνται, αλλά σημείωσε ότι στο νέο πλαίσιο προφανώς και υπάρχει ευελιξία κινήσεων και «θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί το αν υπάρχει όντως το δημοσιονομικό περιθώριο για μια τέτοια κίνηση». Παρέπεμψε τέλος, για το θέμα στην αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο Επίτροπος κατέστησε ακόμα σαφές ότι η Ελλάδα θα ήταν σε ασύγκριτα χειρότερη θέση αν είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει και να βγει από την ευρωζώνη, ενώ τόνισε πως καθώς σήμερα έχει σημαντικά υψηλότερο δημόσιο χρέος και έχει δεχθεί σημαντικά μεγαλύτερα ποσά δανείων, έχοντας σημαντικά περισσότερα προβλήματα από κάθε άλλη χώρα σε πρόγραμμα θα πρέπει να παρακολουθηθεί πιο στενά.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, ότι η χώρα οφείλει να παρουσιάσει προσχέδιο προϋπολογισμού προς κρίση το φθινόπωρο.

Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να θυμόμαστε πως «η κρίση έφερε τη λιτότητα» και όχι το αντίθετο, ενώ οι πολίτες που έχουν υποστεί θυσίες θα δρέψουν σταδιακά τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν ξεχνά τους πλέον ευάλωτους πολίτες, υπενθυμίζει ότι η ανεργία, που παραμένει υψηλή, έπεσε για πρώτη φορά ξανά στα επίπεδα του 20%.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top