Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι – Το παραδέχθηκε ο Τόσκας

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ για τις ευθύνες για την καταστροφή

«Γιατί δε δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης των οικισμών που έγιναν στάχτη από τη φωτιά»; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που βασανίζουν όλους τους Έλληνες μετά από την τραγωδία στο Μάτι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να δώσει την απάντηση. 

Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος των Πυροσβεστών δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι ο διοικητής της πυροσβεστικής στην περιοχή, την ώρα που η φωτιά βρισκόταν ακόμα στον Νέο Βουτζά έδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών. Όπως είπε, αυτό του μετέφεραν οι συνάδελφοί του πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο και άκουσαν την εντολή από τον ασύρματο, ενώ κάλεσε τον υπουργό να δώσει άδεια στον συγκεκριμένο άνθρωπο να μιλήσει στα Μέσα και να πει τι ακριβώς συνέβη τις κρίσιμες ώρες πριν η φωτιά φτάσει στο Μάτι. 

Λίγο αργότερα, από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι έγινε πρόταση από τον διοικητή της περιοχής να εκκενωθούν οι οικισμοί, επεσήμανε όμως ότι πρακτικά αυτό δεν μπορούσε να γίνει. 

«Εκκενώσεις μέσα σε μιάμιση ώρα, εκκενώσεις με 20.000 ανθρώπους δεν έχουν γίνει παγκόσμια», είπε ο κύριος Τόσκας , επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα της άναρχης δόμησης στο Μάτι που δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών.

«Η άναρχη δόμηση έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο. Στην περιοχή Μάτι είναι το 50%… και με παραλία φραγμένη… Το καλύτερο σχέδιο του κόσμου να υπήρχε, δε θα μπορούσε να αλλάξει η δόμηση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια… Οι 15.000 άνθρωποι που έφυγαν από την περιοχή έφυγαν με τη διευκόλυνση των αστυνομικών. Και τα 1.200 παιδάκια από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Δεν είναι μια οργανωμένη επιχείρηση;», είπε. 

Επανέλαβε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και πρόσθεσε ότι όλοι παλεύουν για την αντιμετώπιση μιας πολύ σοβαρής κατάστασης.

«Αυτό έχω μάθει να κάνω, να δίνω τη μάχη στη δύσκολη στιγμή… Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν. Λάθη τακτικής, σε κάθε ενέργεια μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλά. Ελλείψεις υπάρχουν πολλές στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Παλεύουμε τα τελευταία χρόνια να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», είπε. 

Όσο για το αν η κρατική μηχανή είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο περιστατικό, ο υπουργός είπε:

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια. Δεν είχαμε ποτέ 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top