«Τσακαλώτος – Χουλιαράκης παραποίησαν τη σύμβαση εργασίας της ΕΑΒ»

Σκληρές κατηγορίες από τη ΓΣΕΕ

Τσακαλώτος Χουλιαράκης

Σε μια πρωτοφανή καταγγελία προχώρησαν την Τρίτη το βράδυ συνδικαλιστές, σωματεία και η ΓΣΕΕ, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη για πραξικοπηματική και ωμή παρέμβαση στην υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας της ΕΑΒ. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, το Σωματείο των Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και η ΓΣΕΕ κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι παραποίησε τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η διοίκηση της ΕΑΒ με τους εργαζομένους. 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Δ. Τσόκας, επί ενάμιση χρόνο των σωματείο της ΕΑΒ και η διορισμένη διοίκηση της εταιρείας βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία που υπεγράφη. 

Όμως, όπως καταγγέλλει ο κ. Τσόκας, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης διόρθωσαν τη σύμβαση χειρόγραφα με ένα στυλό, την επέστρεψαν και την ανέβασαν έτσι στην ΕΡΓΑΝΗ. 

Η σύμβαση αρχικά υπεγράφη στις 12/10/2017 και επεστράφη στους εργαζομένους στις 25/5/2018, ενώ ήδη είχε «ανέβει» στην ΕΡΓΑΝΗ με τις διορθώσεις της ηγεσίας του υπουργείου. 

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι από τις 10/11/2017 είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου για να συζητηθεί το θέμα, όμως ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε. 

Το μόνο που έγινε όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι ήταν μια Τριμερής με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο κατέληξε λέγοντας «κατά το πέρας των τοποθετήσεων των μερών το υπουργείο αναφορικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο ΕΡΓΑΝΗ έπραξε σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1876. Θέση που θα επανεξεταστεί με δεδομένο το πρωτότυπο κείμενο της αρμόδιας υπηρεσίας και το υπουργείο δεν δύναται να επέμβει στη συλλογική αυτονομία των μερών.

Όπως υποστηρίζεται όλο το διάστημα μέχρι τις 25-05-2018 γινόντουσαν συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες με νέες αιτήσεις για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας αλλά τίποτα δεν έγινε.

Τι έλεγε η συμφωνία

Σύμφωνα με το έγγραφο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους η αρχική μορφή της συμφωνίας ήταν η εξής:

«Η Σύμβαση αυτή, συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν με τις προηγούμενες ΣΣΕ, Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί».

Έπειτα από την «παρέμβαση» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως διαμορφώθηκε ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων, εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων».

ΓΣΕΕ: Πραξικοπηματική παρέμβαση

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο μια πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση με έναν πραξικοπηματικό τρόπο στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον και έγινε λόγος για αυταρχική διάθεση εις βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι ζητούν η σύμβαση να ισχύσει ως έχει διότι είναι προϊόν μεγάλης διαβούλευσης, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως μπορούν έχοντας ήδη προχωρήσει σε αγωγή και υποστήριξαν ότι έχουν τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top