Τσίπρας: Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά - Τι απάντησε στον Ζάεφ

Για προσφυγικό: Δεν είναι η καλύτερη δυνατή η λύση

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) που ακόμη ίσχυε ο μειωμένος συντελεστής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα, σχολίασε τις δηλώσεις Ζάεφ περί "μακεδονικής" ταυτότητας.

Η απάντηση Τσίπρα στον Ζάεφ για τη «μακεδονική» ταυτότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τα όσα είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σχετικά με τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. 

«Άκουσα κι εγώ τις δηλώσεις Ζάεφ. Αν εννοεί ότι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται βάσει της συμφωνίας, αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους αποκαλούμε Σλαβομακεδόνες ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη. Διεθνώς όμως βάσει της συμφωνίας και των προβλέψεών της για την ιθαγένεια του γειτονικού κράτους, οι κάτοικοι του οποίου μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν στις ταυτότητές τους τον όρο ‘Μακεδόνες’, τώρα θα υπάρχει στις ταυτότητές τους ο όρος «Μακεδόνες – Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά το πιο σημαντικό της συμφωνίας είναι ότι παραδέχονται ξεκάθαρα ότι είναι Σλάβοι κι ότι δεν έχουν καμία διεκδίκηση στην ελληνική ιστορία».

Αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για τα 5 νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές

Όπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για τα 5 νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

«Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίασε πως η αναστολή της αύξησης θα ισχύσει όσα διαρκεί η προσφυγική κρίση.

«Δε μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και αρχές»

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος - αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής – έκανε λόγο για «διαπραγματευτικές μάχες».

«Η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28».

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία για προσφυγικό: Νέες «Μόριες» και πλώτα κέντρα

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

Οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν με τη χθεσινή συμφωνία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα απέφυγε μια σειρά από κινδύνους «που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας».

Ειδικότερα:

  • Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
  • Απετράπη ο κίνδυνος να μετατεθεί στις Καλένδες η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
  • Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος, οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

«Η Ελλάδα ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή»

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ η οποία «αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας».

Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση».

«H απόφαση του Eurogroup σβήνει και την τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη «μεγάλη επιτυχία» της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ' το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top