Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Αυθαίρετη και προκλητική η κράτηση Μητρετώδη και Κούκλατζη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Τουρκία σε ομιλία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με θέμα, «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ε.Ε. Η ‘προστιθέμενη θεσμική αξία’ του ‘Δικτύου NATURA 2000’».

«H μεγάλη πρόκληση σήμερα προέρχεται από τις θέσεις και τη στάση που τηρεί η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η προκλητικότητα που αντιμετωπίζουμε έχει χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυθαίρετη και επί μακρόν κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν νομίζουν οι Τούρκοι ότι έτσι θίγουν το φρόνημα των στελεχών των ΕΔ και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνουν λάθος. Πολύ περισσότερο αν αυτή η σύγχυση γίνεται ηθελημένα ή από άγνοια. Ας το αντιληφθεί η Τουρκία το συντομότερο δυνατόν. Όσο κάνει αυτά που κάνει εκτίθεται και μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο υπερήφανοι για την ποιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι συνθήκες καθορίζουν επακριβώς τα σύνορα. «Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο ‘’Δίκτυο NATURA 2000’’, ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε. 

«Αποτελεί κοινό τόπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν' αφήνουν ίχνος ‘’γκρίζας ζώνης’’ ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι' αυτό και το μόνο ‘’ανοιχτό’’ ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας» κατέληξε.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top