Βέτο από πρόεδρο ΠΓΔΜ για όνομα erga omnes – Αμηχανία στην κυβέρνηση

Εν αναμονή της τοποθέτησης Ζάεφ

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 

Την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε μια ονομασία erga omnes, που θα ισχύει δηλαδή έναντι όλων τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, βάζοντας βόμβα στις διαπραγματεύσεις.

Η τοποθέτηση Ιβάνοφ έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα για την ονομασία, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποιο όνομα έχει πέσει στο τραπέζι.

Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η χώρα του να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία και πρόσθεσε ότι η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα των πολιτών της χώρας του έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Πάντως, όσο και αν οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, τόσο το βέτο Ιβάνοφ, όσο και οι αντιδράσεις στο εσωτερικών της ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι η όποια συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιβληθεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Η κυβέρνηση Ζάεφ μέχρι και τώρα δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει θέσει ως όρο η Αθήνα, με την αντιπολίτευση να μη δέχεται κανένα από τα ονόματα που έχουν στο τραπέζι να καταστεί και νέα συνταγματική ονομασία.

Σήμερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του και αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την αποδοχή ή όχι του erga omnes και εκκρεμεί ακόμα η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top