Ζάεφ: «Κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα»

Καμία αναφορά στο «Βόρεια Μακεδονία»

Για κατ’ αρχήν συμφωνία έκανε λόγο ο Ζάεφ

Για «κατ’ αρχήν  συμφωνία με την Ελλάδα» για το όνομα της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ ενδέχεται σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, από την οποία αναμένει να υπάρξει το επόμενο βήμα για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει και συνάντηση των δύο ηγετών.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι, ή αν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αντ’ αυτού επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σημείωσε ακόμα ότι πριν από το δημοψήφισμα, η όποια συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία και θα την ψηφίσει και η αντιπολίτευση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία και ότι η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή», είπε ο κ. Ζάεφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top