Αποκάλυψη: «Ναι» από Ελλάδα σε μακεδονική γλώσσα και σήμα «MK» για Σκόπια

Οι τρεις ονομασίες που είναι τα απόλυτα φαβορί

Πρώτη δημοσίευση: 20.25

Σε προχωρημένο σημείο είναι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη: Χαμηλώνει τον πήχη για Σκοπιανό το Μαξίμου: Τίποτε δεν τελείωσε ακόμη

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έριξε στο τραπέζι την ονομασία «Μακεδονία του Κρούσοβο» (Krusevo Makedonija), την οποία φαίνεται πως απορρίπτει η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Νέα ονομασία-έκπληξη στο τραπέζι μετά το «ναυάγιο» του Ίλιντεν

Οι χειρισμοί, πλέον, θα γίνουν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων. Αν υπάρξει τελική συμφωνία, σύμφωνα με τη σχολιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, Κάτια Μακρή, θα γίνει πάνω σε ένα από τα τρία παρακάτω ονόματα:

  • Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
  • Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
  • Nona Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η κυρία Μακρή, έχει ήδη επέλθει συμφωνία σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα της ονομασίας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει ανάψει «πράσινο» φως για τη «μακεδονική γλώσσα», ενώ έχει συμφωνήσει και για τα αρχικά «ΜΚ» για τη γειτονική χώρα.

Φαίνεται, πάντως, πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το εύρος της χρήσης του ονόματος.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε στον Κοτζιά πως δε μπορεί να δεχθεί τη χρήση έναντι όλων (erga omnes) και πλέον οι συνομιλίες Τσίπρα-Ζάεφ θα κρίνουν τα πάντα.

Όπως είπε η Κάτια Μακρή, ανεπίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για πιθανότητες 60-40 να βρεθεί λύση.

ΝΔ: Δε θα γίνουν δεκτές δεσμευτικές αποφάσεις ερήμην του λαού

«Αποφάσεις δεσμευτικές για την ονομασία των Σκοπίων ερήμην του ελληνικού λαού, που προσβάλλουν την ιστορία και κατοχυρώνουν αλυτρωτικές διαθέσεις, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές» δήλωσε ο γραμματές της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

«Δεν είναι μόνο ανιστόρητοι, αλλά είναι και επικίνδυνοι, όσοι επιτρέπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συζητώνται ονομασίες όπως “Μακεδονία του Ίλιντεν” κ.α.! Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αποδεχόμενη συμφωνία “στο πόδι” εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Χώρας, και ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε καμία ταύτιση όπως επιχειρεί η κυβέρνηση του πατριωτισμού με ακροδεξιές ή ακροαριστερές ακραίες συμπεριφορές», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

 

 

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top