Χαμηλώνει τον πήχη για Σκοπιανό το Μαξίμου: Τίποτε δεν τελείωσε ακόμη

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος

Πρώτη δημοσίευση 11:13

Φρένο… στον διάχυτο ενθουσιασμό ότι βρισκόμαστε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επιχειρεί να βάλει το Μαξίμου.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Νέα ονομασία-έκπληξη στο τραπέζι μετά το «ναυάγιο» του Ίλιντεν

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε "χοπ", πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

«Οι δύο ΥΠΕΞ ολοκληρώσαμε το έργο μας»

 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Ν.Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ N.Nτιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν στις Βρυξέλλες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που τους αναλογούσε για τη εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο πριν από την οριστική συμφωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν.Κοτζιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε λόγο για προετοιμασία κειμένων που θα δοθούν στους πρωθυπουργούς προς τελική έγκριση.

Συγκεκριμένα ο Ν.Κοτζιάς ανέφερε:  «Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συμπλήρωσε δε πως «μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ:  «ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ»

 

Με δηλώσεις του νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.

Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Φεντερίκα Μογκερίνι: «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα ενθαρρύνουμε ένα θετικό αποτέλεσμα»

 

Tη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, χαιρέτισε προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι "θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα ενθαρρύνουμε ένα θετικό αποτέλεσμα".

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, η Φ.Μογκερίνι ενημέρωσε τον Τύπο ότι "είχαμε ένα άτυπο πρόγευμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και χαρήκαμε από την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το ονοματολογικό".

Το προγραμματισμένο πρόγευμα με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με υπουργούς εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. 

Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, η Ύπατη Εκπρόσωπος συναντήθηκε με τον Ν. Δημητρόφ και ενημερώθηκε για τη "σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φ.Μογκερίνι εξέφρασε "τη στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις" και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης "θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την την ΕΕ".

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top