«Πόρτα» από το ΚΚΕ στον Σκουρλέτη για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών

Επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών στην απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές

«Πόρτα» από ΚΚΕ σε  Σκουρλέτη για την κατάτμηση Β΄ Αθηνών

Δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο και στην ενημέρωση για την κατάτμηση της Β΄Αθήνας το ΚΚΕ και δεν θα ανταποκριθεί στη σχετική πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών προς τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής), καθώς εκτιμά ότι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών  στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων  και με αυτήν εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Σκουρλέτη:  

«Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της επιστολής σας για την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ στην παρουσίαση της πρότασης, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σας γνωρίζουμε το εξής:

Δε θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα είναι εδώ και καιρό δημόσια εκφρασμένη. Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων.

Ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμηση τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις «καραμπόλες» του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με την αντίστοιχη της ΝΔ, εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες κι όχι το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια. Εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, όπως επίσης και σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.

Στη Βουλή μπορεί κάλλιστα να γίνει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα και κάθε κόμμα να τοποθετηθεί ουσιαστικά».

Τι δήλωσε ο Σκουρλέτης  σε στελέχη της αυτοδιοίκησης  

Ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει πάντως για την κατάτμηση της Β΄Αθήνας αλλά και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, όπως φάνηκε από όσα είπε σήμερα σε συνάντησή του με στελέχη της αυτοδιοίκησης.    

Για την κατάτμηση της  Β' Αθήνας ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Είναι κάτι θετικό και δεν αντιλαμβάνομαι ιδιαίτερα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την υιοθέτηση, τη στήριξη  αυτού του μέτρου, βρίσκοντας άλλου είδους δικαιολογίες. Είναι διαφορετικό θέμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού».  

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην  καθιέρωση της  απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε: «Γίνεται  ισοπεδωτική προσπάθεια εκ μέρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, να δημιουργηθεί μία κατάσταση πόλωσης, η οποία δεν βοηθάει κανέναν και είναι τελικά εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top