Τσακαλώτος: Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πόσοι πληρώνουν φόρο

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για τη φορολογία και το αφορολόγητο σε συνέντευξη τύπου στη Λάρισα

Τσακαλώτος: Το βασικό πρόβλημα είναι πόσοι πληρώνουν φόρο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Λάρισα. Ο υπουργός θα παρουσιάσει  τις προτάσεις της Κυβέρνησης, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, όπως είπε.

Ειδικότερα, για τη φορολογία και το αφορολόγητο ανέφερε:

«Η κυβέρνησή μας θέλει να βγούμε από αυτή την κρίση, να βγούμε από τα Μνημόνια αλλά όχι να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για 40 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Γιατί αυτό το μοντέλο φάνηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο από το 2010 και μετά. Οπότε κοιτάμε μπροστά και δεν κοιτάμε να επαναφέρουμε πράγματα, αλλά να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο».

Σε ερώτηση σχετική με τη φορολογική πολιτική της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτή των χωρών της Ε.Ε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο λαός έχει βουλιάξει από τους φόρους και περιμένει να υπάρξει μια κοινωνική δικαιοσύνη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Αν το πάρουμε γενικά, η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι κάπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μερικές χώρες είναι περισσότερη, σαν ποσοστό δηλαδή του ΑΕΠ που πηγαίνει στα έσοδα, σε μερικές χώρες είναι λιγότερη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όμως τα προβλήματα που είπατε για συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, συγκεκριμένες ομάδες. Είναι προφανές ότι έχουν υπερφορολόγηση και αυτό πρέπει να διορθωθεί» και πρόσθεσε πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ήταν η ανθρωπιστική κρίση, γι’ αυτό έβαλε πολλούς φόρους.

Υπογράμμισε όμως και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, κάνοντας αναφορά στην εθελούσια αποκάλυψη (κεφαλαίων).

Τι προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

«Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε προβλέψει μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, 3,5 δισ. μείωση φόρων και αυτό πρέπει να το δούμε στοχευμένα που πρέπει να πάει. Μια ομάδα στην οποία είναι σίγουρο ότι πρέπει να πάει είναι ένα κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων, που το είπατε και στην ερώτησή σας.

Πού αλλού θα πάει, πρέπει να το δούμε, αλλά νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πόσοι πληρώνουν φόρο. Όσο αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή διευρύνεται η φορολογική βάση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δε συμφωνούμε με τη Νέα Δημοκρατία ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα. Γιατί τα άτομα δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, έχουν κι άλλες ιδιότητες, είναι και συγχρόνως γονείς και θέλουν το καλό για τα παιδιά, είναι συγχρόνως άνθρωποι που θα χρειαστούν τα Νοσοκομεία τους, είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν να υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα, και πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στο πως αντιμετωπίζεις αυτά τα προβλήματα. Άρα κάποιες μειώσεις του φόρου είναι σημαντικό πράγμα αλλά δεν είναι πανάκεια για οποιαδήποτε αρρώστια».

Τι είπε για το αφορολόγητο

«Αυτό που ισχύει είναι αυτό που ίσχυε τον Ιούνιο του 2017, που μέσα στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 λέει ότι αν η Ελλάδα το 2019 δεν μπορεί να φτάσει στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και, αντίθετα, φτάσει στο 1,5% τότε θα έρθει μπροστά και το αφορολόγητο.

Δηλαδή όταν με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος από ό,τι θα έχουμε το 2018 και το 2019 - που το ομολογούν όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2018 από το 2017 και το 2019 από το 2018- πώς είναι δυνατόν το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι γύρω στο 4% φέτος (άμα λάβετε υπ’ όψιν ότι έχουμε μοιράσει ένα κομμάτι από αυτό, αλλά το πραγματικό όμως είναι πριν από τη μοιρασιά) να πέσει ξαφνικά στο 1,5 %; Τι πιθανότητες υπάρχουν αφού φτάσαμε με αυτή την ανάπτυξη στο 1,4-1,6% κοντά στο 4% πρωτογενές πλεόνασμα, και μετά ξαφνικά να πέσουμε στο 1,5%; Δεν βγαίνει από πουθενά αυτό.

Δηλαδή όποιοι είναι οικονομολόγοι καταλαβαίνουν, είναι στο χώρο της φαντασίας ότι θα πέσει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ξαφνικά στο 1,5%. Άρα δεν υπάρχει είδηση, δηλαδή όλο αυτό είναι ό,τι έγινε τον Ιούνιο του 2017. Δεν υπάρχει κάτι, μια κίνηση, μια προειδοποίηση, μια συζήτηση στο Eurogroup, μια συζήτηση στο Euro Working Group που να έβαλε αυτό το θέμα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top