«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από την τροπολογία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Για μονιμοποιήσεις εκ του πλαγίου κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Πέρασε η τροπολογία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά ψήφισαν  η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για την λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης διότι – όπως ανέφεραν – κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης, κατά παράβαση του Κανονισμού, και δεν προσήλθε στην Βουλή να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι η τροπολογία αυτή είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο για την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους, δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης ενώ με αυτή «αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις».

Τι είπε ο κ. Πολάκης

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα. Γιατί αν δεν μπορούν να βάλουν αυτοί οι άνθρωποι υποψηφιότητα -και εμείς θέλουμε να προκηρύξουμε τώρα τους διαγωνισμούς- θα πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία, να πάμε σε εργολάβο για κάποιο διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να ξαναρχίσουμε συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Δεν είναι σωστό και ηθικά για τους ανθρώπους που δουλεύουν» είπε ο κ. Πολάκης.

Όπως εξήγησε, η τροπολογία (στο άρθρο 1) πρακτικά επιτρέπει σε αυτούς που υπηρετούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας.

Το άρθρο 2, εξάλλου, ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας με βάση και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως είπε ο αν. υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Αυτή είναι η τροπολογία. Δίνει λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μας διευκολύνει να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία σε διάφορα νοσοκομεία».

Πυρά από αντιπολίτευση

«Ακυρώνετε και να ανατρέπετε τους νόμους και την αρχή της νομιμότητας, γιατί έχετε πολύ μεγάλη επιθυμία για εξυπηρέτηση μερικών συμφερόντων, συντεχνιακών συμφερόντων, συμφερόντων που έχουν φωτογραφικά παρουσιαστεί με τις τροπολογίες σε αυτήν τη Βουλή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας για παθογένειες δεκαετίων που επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση.

«Διευρύνετε όλα αυτά τα κακώς κείμενα και προχωράτε σε μια λογική που καταστρατηγείτε και την ίδια τη ρύθμιση του Συντάγματος, εκείνη του Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς γιατί είμαστε σε περίοδο κρίσης και συνεπώς, να μην σας μιλάμε για το Σύνταγμα» είπε από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Και αυτή η τροπολογία στην ουσία συμβάλλει στο να διαιωνίζονται ή να παγιώνονται και να σταθεροποιούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας, συμβάσεις έργου δηλαδή κλπ., σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας των εργαζομένων και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία είτε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

Από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Σαρίδης, εκτίμησε ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των συμβασιούχων σε ομηρία, ενόψει ίσως και της προεκλογικής περιόδου, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε πως «η ρύθμιση αυτή, έρχεται έτσι στην Βουλή, όχι γιατί η κυβέρνηση την πιστεύει, αλλά για να την κρύψει».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top