Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η προανακριτική για τη Novartis

O Θοδωρής Δρίτσας το «φαβορί» για την προεδρία

Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής για Novartis

Ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Την πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει η εκλογή προεδρείου. Ο Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να προταθεί για πρόεδρος της Επιτροπής.

Το επόμενο διάστημα αυτό που θα απασχολήσει τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα - δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης.

Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top