Τα ονόματα που συζητούνται για τα Σκόπια αποκάλυψε ο Κοτζιάς – Σε όλα η «Μακεδονία»

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για Ίμια: Την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά - Νέα ενημέρωση: 15:51

Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στην Τουρκία, οι σχέσεις με την οποία βρίσκονται σε φάση υψηλής ένταση μετά το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο που εμβόλισε πλοίο του λιμενικού στα Ίμια.

Ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον Alpha, αφού ξεκαθάρισε πως εξετάζει νομικά τη διεκδίκηση αποζημίωσης, ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει επόμενη φορά, η απάντηση της Ελλάδας θα είναι αποφασιστική: «Σε αυτή την περίπτωση έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε…  και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει να μιλά περί γκρίζων ζωνών, «διότι τους είπα “αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο (θα αποδειχθεί ότι) έχετε άδικο αλλά θα έχετε και απώλεια».

«Η κόκκινη γραμμή μας είναι εκεί που κάποιος πειράξει την κυριαρχία μας και την ανεξαρτησία μας. Και αυτό το είδαμε και σε διάφορες βραχονησίδες που Θα θέλανε, αλλά δεν τους αφήσαμε να προσεγγίσουν» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για την ονομασία, αποκαλύπτοντας τα ονόματα που συζητούνται με το γειτονικό κράτος: «Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το όνομα θα είναι λατινικό, στα αγγλικά, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».

Διαβάστε ακόμη: Κοτζιάς: Θέλω να πληρώσουν οι Τούρκοι για το σκάφος που εμβόλισαν!

Όσον αφορά το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, είπε: «Οι φίλοι μου από τα Σκόπια πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του συντάγματος. Δεν μπορούν και αυτή τη στιγμή να το κάνουν, δεν έχουν την πλειοψηφία για να το κάνουν. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για να έχει μακρόχρονη σταθερότητα και να εμπεδωθεί και στο εσωτερικό αυτής της χώρας χρειάζεται συνταγματικές αλλαγές γιατί αλλιώς θα πέσουμε σε μελλοντικούς καβγάδες. […] Αυτοί που θέλουνε το σύνταγμα να αλλάξει εδώ και τώρα, ξέρουνε ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Άρα, είναι αυτοί που δεν θέλουνε συμφωνία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top