Κοτζιάς: Θέλω να πληρώσουν οι Τούρκοι για το σκάφος που εμβόλισαν!

Μήνυμα στην Άγκυρα: Με τον εμβολισμό στα Ίμια περάσατε την κόκκινη γραμμή - Νέα ενημέρωση: 16/2/2018, 15:43

Mήνυμα στην Άγκυρα στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας  ότι «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε»,  με συνέντευξή του στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ «Αυτοψία», απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δε θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά. Για τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά».

Για το ενδεχόμενο αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο,  ένα άλλο τουρκικό σκάφος να εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «δεν θα το ξανακάνει» και πρόσθεσε:  «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πάντως ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και ότι πρέπει να προηγείται η διπλωματία, ενώ αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι αν η νομική υπηρεσία αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, ο ίδιος θα είναι πολύ ευτυχής και τότε θα κινηθεί νομικά.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε και τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, που συνέκρινε «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα» δηλώνοντας πως «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία… Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους».  

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα, δήλωσε:  «Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Διαβάστε επίσης: ΝΔ για συνέντευξη Κοτζιά: Ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top