«Ανακοίνωσε» Προανακριτική ο Τσίπρας: Όσοι μιλούν για παραγραφή, φωνάζουν ενοχή

«Παίζουν πάλι την κασέτα της πολιτικής δίωξης- Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρεία»

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις και τόνισε πως η Ελλάδα «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στην διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας».

«Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες» τόνισε.

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί. Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης».

«Προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη όσοι μιλούν για σκευωρίες»

«Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα συγκαλύψει, ούτε θα κουκουλώσει.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους μιλούν για σκευωρία: «Όσο κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες, επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς».

Θα ζητήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία το Δημόσιο

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του 'Μαζί τα φάγαμε'. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι". Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό».

«Όποιος μιλά για παραγραφή, φωνάζει ενοχή»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει σκάνδαλο: «Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να βγάλει σε αυτούς τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκτίμηση ότι από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος έφτασε στα 23 δισ. ευρώ και είπε πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Όποιος σήμερα, αντί να μιλάει για την ουσία της υπόθεσης, μιλάει για παραγραφή, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κραυγάζει είτε ενοχή είτε επιθυμία συγκάλυψης» πρόσθεσε.

Σφοδρή κριτική σε Μητσοτάκη 

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως η ΝΔ έχει αποδυθεί «σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του».

«Πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται; Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top