Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την παραγωγή προϊόντων κάνναβης

Παρουσία Καρανίκα η συνέντευξη Τύπου τριών υπουργών - Nέα ενημέρωση 22:27

Τις  κυριότερες ρυθμίσεις που προβλέπει το  νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και την μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης και τις τροποποιήσεις του νόμου 4139/2013 παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, όπως μετέδωσε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. 

           

Το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη  δημιουργία μιας περίκλειστης τεχνολογικά εξελιγμένης μονάδας, έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων, όπου θα  γίνεται  η καλλιέργεια και η μεταποίηση της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτικά χρήση.

«Πρόκειται για μια θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε. Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεση τέτοιων προϊόντων» τόνισε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο σήμερα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση».

Όσον αφορά το πώς θα γίνεται η τελική διάθεση των προϊόντων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε  ότι υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής όπως και σκέψεις και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία β και δ, όπως και τα οπιοειδή».

«Η καλλιέργεια δεν θεωρείται αγροτική αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης!» διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλης Αποστόλου αλλά δεν απέκλεισε τους αγρότες από την υποβολή αίτησης.

 «Ήδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβές εκτιμήσεις αυτή την ώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι  η δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και μεταποίησης κάνναβης θα συμβάλλει στην καταπολέμηση ανεργίας και στην ενδυνάμωση της οικονομίας.

    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top