Από κόσκινο οι καταθέσεις από 1.000 ευρώ και πάνω αλλά και οι αγορές μεταχειρισμένων ΙΧ!

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος

Από κόσκινο οι καταθέσεις από 1.000 ευρώ και πάνω

Από κόσκινο τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ακόμη των 1.000 ευρώ θα περνά το υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία όσων μεταφέρουν ή λαμβάνουν ποσά 1.000 ευρώ και άνω σε τραπεζικό τους λογαριασμό (ακόμη και αν οι δύο λογαριασμοί είναι δικοί τους) με ηλεκτρονικές  πληρωμές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΟΙΚ για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στοιχεία πρέπει να δίνουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που κάνουν συναλλαγές για όσους παίζουν ή κερδίζουν από 2.000 ευρώ και πάνω από τυχερά παιχνίδια.

Επίσης, οι αγορές αυτοκινήτων και πολύτιμων λίθων με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές καθώς θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όλα εντάσσονται στην επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με άλλη διάταξη ο έλεγχος των ενεχυροδανειστηρίων περνάει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Αστυνομία.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top