ΕΕ: Ορόσημο το 2025 για την ένταξη Μαυροβουνίου και Σερβίας

ΕΕ: Ορόσημο το 2025 για την ένταξη Μαυροβουνίου και Σερβίας

ΕΕ: Ορόσημο το 2025 για την ένταξη Μαυροβουνίου-Σερβίας

Η Κομισιόν ορίζει το 2025 ως "ημερομηνία ορόσημο" για την ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου και της Σερβίας στη ΕΕ, "ενώ ταυτόχρονα θα προωθείται η ενταξιακή διαδικασία για τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη της περιοχής", στο έγγραφο  της στρατηγικής για τη διεύρυνση της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου της 17ης Μαΐου στη Σόφια. Το έγγραφο υιοθέτησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο και παρουσίασαν η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι και ο Επίτροπος Χαν.

Τόσο ο Γιοχάνες Χαν, όσο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ νωρίτερα, εξήγησαν ότι η ημερομηνία (2025) είναι "φιλόδοξη" και "δεν συνεπάγεται χαλάρωση των κριτηρίων". "Η ΕΕ δεν θα δεχθεί κανένα νέο κράτος που δεν θα έχει επιλύσει τα διμερή του ζητήματα", κάτι που δεν αποτελεί μόνο ένδειξη για την Αλβανία και τα Σκόπια, αλλά ρητή υπόδειξη (κατά τον Γιοχάνες Χαν) και για το Κόσοβο.

Ωστόσο είναι σαφές πως το μήνυμα της ΕΕ είναι πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή πρέπει να συμβεί "στην γενιά μας και όχι σε ένα μακρινό μέλλον", όπως είπε η Μογκερίνι, έχοντας υπόψιν ότι "ή θα εξάγουμε σταθερότητα ή θα εισάγουμε αστάθεια", όπως εξήγησε ο Χαν.

Αναλυτικά η Κομισιόν με το έγγραφο της στρατηγικής για τη διεύρυνση καλεί τα εν λόγω Κράτη να πραγματοποιήσουν πρόοδο σε 6 βασικές πολιτικές. Υπό αυτό το πρίσμα το 2025 Σερβία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν, θα εκδώσει την γνωμάτευσή της για την έναρξη (ή όχι) διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία, και θα απευθύνει περαιτέρω οδηγίες στη Βοσνία. Το Κόσοβο "έχει την ευκαιρία για βιώσιμη πρόοδο μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία μόλις το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες", αναφέρει το έγγραφο της στρατηγικής.

Οι 6 πολιτικές είναι οι εξής:

- Κράτος δικαίου.

- Ασφάλεια και μετανάστευση.

- Κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

 Συνδεσιμότητα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

 Ψηφιακό Θεματολόγιο.

- Συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας.  

 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top