Υπαναχώρηση των Σκοπιανών βλέπει ο Κοτζιάς!

«Περιμένω ακόμα να πουν ποιο θα είναι το επίθετο σε αυτή τη σύνθετη ονομασία» τόνισε

 Την ανησυχία του για υπαναχώρηση των  Σκοπιανών  διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Kοτζιάς σε συνέντευξή του στο Euronews.    

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι το οποίο είναι νομικά, ιστορικά και πολιτικά παρά φύσει σε δύο κράτη που θέλουν να συνεννοούνται. Εννοώ ότι οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί. Δεν έχουμε εμείς ούτε βιασύνη, ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα, εκείνοι θέλουν,  εμείς το υποστηρίζουμε. Για να το κάνουν αυτό πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένους όρους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.  

« Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε είμαστε σύμφωνοι σε αυτό και εκ των υστέρων διάφοροι κύκλοι λένε ότι ίσως δεν χρειάζεται, ίσως βρούμε μία άλλη διαδικασία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γι΄αυτό είπα ότι, ό,τι έχουμε συμφωνήσει πρέπει να το κρατούμε. Δεν έχει κανένα νόημα μία διαπραγμάτευση που αφού συμφωνήσουμε στο Α μετά το αναιρούμε για να το ξαναδιαπραγματευτούμε. Αυτό είναι διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα και γι' αυτό κάθε τι που συμφωνούμε στη διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι είναι ένα το κρατούμενο» πρόσθεσε ο κ,. Κοτζιάς.

Σχετικά με το αν ο Ζάεφ προλειαίνει το έδαφος για δημοψήφισμα στα Σκόπια και  αν  μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα  κάτι αντίστοιχο, ο υπουργός  Εξωτερικών διαμήνυσε:

«Η Ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους. Εμείς προετοιμάζουμε και μάλιστα όπως βλέπετε με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο την κοινή γνώμη, δεν βλέπω να κάνει την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα που κανουμε την συνέντευξη αυτή, η άλλη πλευρά».   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top