Τσίπρας-Ρίβλιν φύτεψαν ελιά στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος

«Θέλουμε να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός»

Με μια συμβολική κίνηση, φυτεύοντας μια ελιά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός πρόεδρος έστειλαν μήνυμα κατά της επανεμφάνισης φαινομένων ρατσισμού, φασισμού και βίας στην Ευρώπη.

Οι δυο ηγέτες παραβρεθήκαν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαία καθώς μέχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.  

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Μουσείο ως όπλο στη μάχη κατά της λήθης.

«Θέλουμε να είναι μία διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος. Οι θεωρίες και οι πρακτικές τού μίσους και των διακρίσεων, με όποια παραλλαγή κι αν εμφανίζονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν, έκανε λόγο για μουσείο μνήμης και χρέος τιμής στους χιλιάδες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι ώστε το Μουσείο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top