Γαβρόγλου για γιορτή Τριών Ιεραρχών: Η παράδοσή τους εμπνέει την Παιδεία μας

«Είναι αυτοί που κράτησαν το πνεύμα τους καθαρό από τον αναπόφευκτο φανατισμό των συγχρόνων τους»

Γαβρόγλου: Η παράδοσή των 3 Ιεραρχών εμπνέει την Παιδεία

Τη σημασία του πνευματικού έργου των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία, σήμερα, υπογραμμίζει στο μήνυμα για την εορτή των Τριών Ιεραρχών ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Βαθιά γνώση, στέρεη ηθική υπόσταση, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αυτή είναι η αποστολή του σχολείου ως τις μέρες μας. Αυτό μας παρέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες κι αυτή την παράδοση εμπνέει και σήμερα την Παιδεία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η παρακαταθήκη τους αυτή, τους κατέστησε «σύμβολα Παιδείας, επί τόσους αιώνες» και τονίζει την ηθική τους στάση, την αγάπη τους προς τον φτωχό, τον ξένο, τον καθένα που χρειαζόταν βοήθεια: «Γιατί η γνώση είναι βέβαια όργανο εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά η ηθική του κάθε ανθρώπου που την κατακτά είναι αυτή που θα ορίσει ποια θα είναι η χρήση αυτού του οργάνου».

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι οι Τρεις Ιεράρχες είναι «άρρηκτα δεμένοι» στη συνείδηση των Ελλήνων με την Παιδεία, και συμπληρώνει ότι «είναι αυτοί που κράτησαν το πνεύμα τους καθαρό από τον αναπόφευκτο φανατισμό των συγχρόνων τους και με το πνεύμα αυτό ασχολήθηκαν, με μεγάλο πάθος αλλά χωρίς φόβο, με την ελληνική παιδεία, δηλαδή με τον Λόγο».

«Οι τρεις αυτοί πνευματικοί άνθρωποι όχι μόνο αναγνώρισαν την αξία της ελληνικής Παιδείας, αλλά είδαν σ' αυτήν το κατάλληλο όργανο για τη διάδοση της δικής τους πίστης» καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top