Φεύγει η Βελκουλέσκου! Στη θέση της ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν

Δε θα είναι πλέον επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ

Φεύγει η Βελκουλέσκου! Ποιος παίρνει τη θέση της

Η Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει από τη θέση της επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Πίτερ Ντόλμαν έρχεται.

Η σκληρή του ΔΝΤ είχε  εκφράσει την επιθυμία της να αποχωρήσει από τις αποστολές της στην Ελλάδα και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο είχε μαζί τις στο Hilton τον αντικαταστάτη της, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση της αντικατάστασης της κυρίας Βελκουλέσκου είναι θέμα ωρών.

Αιτία της αποχώρησής της φέρεται να είναι η απόσταση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι είναι μητέρα τριών παιδιών και το υπερατλαντικό αυτό ταξίδι την κρατά πολύ καιρό μακριά τους.

Η σκληρή κυρία του ΔΝΤ είναι παντρεμένη με τον διεθνούς φήμης ογκολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου και η μόνιμη κατοικία τους είναι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό μετά τη συμπλήρωση δύο ετών υπηρεσίας σε υπερατλαντική αποστολή, τα στελέχη του Ταμείου μπορούν να ζητήσουν μετάθεση.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2009 και από το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής στη θέση του Ινδού Ρίσι Γκογιάλ.

Ο αντικαταστάτης της, Πίτερ Ντόλμαν ήταν μέχρι πρόσφατα ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία.

Η ρόλος της Ντέλια στην Ελλάδα

Στα δύο χρόνια που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, το όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου συνδέθηκε με διάφορες διενέξεις και συγκρούσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς η ίδια φρόντιζε να μεταφέρει με τον πιο σαφή τρόπο την σκληρή και άτεγκτη στάση του Ταμείου.

Η φήμη μάλιστα που την ακολουθούσε από τη θητεία της στην Κύπρο ήταν αρνητική, καθώς είχε προκαλέσει πάρα πολλές την έκρηξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σε μία από αυτές, εξοργισμένος φέρεται να της είχε πει:

«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου».

Η 42χρονη οικονομολόγος είναι απόφοιτος του Λυκείου «Γκέοργκε Λαζάρ». Το 1992, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του δικτάτορα Τσαουσέσκου, μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε Οικονομικά με υποτροφία προτού ενταχθεί στο δυναμικό του ΔΝΤ. 

Στην Ελλάδα η Βελκουλέσκου ήταν από την αρχή η στενότερη συνεργάτιδα του Πολ Τόμσεν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top