Έως τρία χρόνια αναμονή! Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 300.000 συντάξεις και εφάπαξ

Τι λέει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την προσωρινή σύνταξη

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 300.000 συντάξεις και εφάπαξ

Μέχρι τρία χρόνια περιμένουν άνθρωποι που κατάφεραν να φθάσουν στη σύνταξη για να τους απονεμηθεί  και να εισπράξουν από το ασφαλιστικό τους Ταμείο τη σύνταξη και το εφάπαξ, ενώ σε 100.000 υπολογίζονται αυτοί που περιμένουν μόνον κύρια σύνταξη.

Μέχρι τότε πώς τα φέρνουν βόλτα; Οι ίδιοι το ξέρουν.

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δυο Ταμεία) η σύνταξη εκδίδεται με τρία χρόνια καθυστέρηση και μέσω αλληλογραφίας, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ενημερώνει πως το 80% της προσωρινής σύνταξης αφορά μόνο όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ.

Σήμερα η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για περιπτώσεις αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79,99% χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη το 75% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών και για περιπτώσεις με αναπηρία από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50% ως προσωρινή σύνταξη.

Στο 50% είναι η προσωρινή σύνταξη και για περιπτώσεις θανάτου.

Πρόκειται για προσωρινές συντάξεις που θα χορηγηθούν εξ ιδίου δικαιώματος λόγω ανικανότητας (αναπηρίας), εκ μεταβιβάσεως και λόγω θανάτου.

Για προσωρινές συντάξεις σε περιπτώσεις σύνταξης γήρατος, ο δικαιούχος θα λάβει το 80% της σύνταξης που θα του χορηγηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Βέβαια, αν χορηγείται μειωμένη σύνταξη γήρατος, τότε ανάλογα μειώνεται και το ποσό της χορηγούμενης προσωρινής.

Το ίδιο ισχύει και για προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας, όπου εκεί η όποια μείωση κρίνεται από το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου. Εάν όμως πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας που προήλθε από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, τότε το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται των 768 ευρώ.

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε ποσοστό 50% της οριστικής, με τον όρο ότι δεν πρέπει να υπολείπεται τα 360 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει εάν υπάρχουν δύο δικαιοδόχα τέκνα.

Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται με όριο τα 360 ευρώ για καθένα από αυτά.

Στα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης, πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (ν. 4499/2017) η εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για να κριθεί η χορήγησή της σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top