Απίστευτο φάουλ από Νίμιτς: Μίλησε δημοσίως για «Μακεδόνες» με τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη!

Έκανε λόγο για εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών που προϋπήρχε και δεν δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες

Σε ένα απίστευτο φάουλ υπέπεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εν μέσω των νέων διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Νίμιτς μίλησε για «Μακεδόνες»: «Κάποιες φορές στους δρόμους της Νέας Υόρκης, κάποιοι “Μακεδόνες” έρχονται και με χαιρετούν και μου λένε “α, εσύ είσαι ο Νίμιτς”».

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δεν έμεινε εκεί αλλά υπέπεσε σε ακόμη μεγαλύτερο ολίσθημα καθώς μίλησε για ταυτότητα των Σκοπιανών, την οποία έχουν από την οθωμανική αυτοκρατορία!

«Πιστεύω ότι η χώρα και οι άνθρωποι (σ.σ. των Σκοπίων) έχουν μια πολύ ισχυρή ταυτότητα, η οποία υπάρχει πολλά πολλά χρόνια. Είστε ανεξάρτητοι εδώ και 25 χρόνια αλλά είχατε ταυτότητα όταν ήσαστε μέρος της Γιουγκοσλαβίας και όταν ήσαστε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οπότε η ταυτότητα είναι μια ισχυρή ταυτότητα, κατά την προσωπική μου άποψη» τόνισε ο Νίμιτς.

Τσίπρας: Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια αλλά και τον Νίμιτς.

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία" σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα 5 ονόματα που προτείνει

Υπενθυμίζεται πως ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε 5 ονόματα για την ονομασία των Σκοπίων:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: Τα 5 ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς – Σε όλα ο όρος «Μακεδονία»

Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)
Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)
Makedonija (Skopje)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top