Ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό – Νίμιτς: Λύση με τον όρο «Μακεδονία»

«Αν περιμένουμε άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Σε επίσημη φάση διαπραγματεύσεων μπαίνει και πάλι το Σκοπιανό, το οποίο είχε «παγώσει» για αρκετά χρόνια.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη στη Νέα Υόρκη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την Τρίτη κατέστησε σαφές πως θα ρίξει στο τραπέζι νέα ονομασία «διότι είναι νέα συγκυρία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

«Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη “Μακεδονία” για τις περισσότερες χώρες. Οπότε, αυτή είναι συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα» είπε, προσθέτοντας: «Το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, οπότε η λέξη “Μακεδονία” είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα».

Σύμφωνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, «αν περιμένουμε άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο». «Μαγική λύση δεν υπάρχει» σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και στις δύο χώρες σκεπτικό που ευνοεί τη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεκαθαρίσει δια στόματος του αρχηγού τους, Πάνου Καμμένου, ότι δεν αποδέχονται λύση για την ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top