Γιούνκερ: Ο προϋπολογισμός κοστίζει ένα ποτήρι καφέ ημερησίως και η Ευρώπη αξίζει πολλά παραπάνω

Ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να έχει ύψος πάνω από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν

Γιούνκερ: Ο προϋπολογισμός κοστίζει ένα ποτήρι καφέ

Ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να έχει ύψος πάνω από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, και σχετικό συνέδριο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επικρίνοντας το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κοστίζει ένα ποτήρι καφέ ημερησίως, τονίζοντας ότι "η Ευρώπη είναι πολλά παραπάνω από ένα ποτήρι καφέ". Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκ.Έττινγκερ έθεσαν ψηλά στις προτεραιότητές, την κοινή άμυνα της ΕΕ, για πρώτη φορά, αλλά και τον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ (του οποίου προΐσταται ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Το συνέδριο με θέμα την κατάρτιση του επόμενου πολυετή προϋπολογισμού τη ΕΕ, με τη συμμετοχή Επιτρόπων, Υπουργών και εκπροσώπων κοινωνικών ομάδων, διοργανώνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, η εσωτερική δεξαμενή σκέψης της Κομισιόν, και τις εργασίες του άνοιξε ο Πρόεδρος Ζ.Κ.Γιούνκερ. Στο συνέδριο που εκπροσωπήθηκαν περί τα 43 κράτη (ακόμα και η Αυστραλία), οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, λίγους μήνες πριν από τις επίσημες προτάσεις της Κομισιόν την άνοιξη. Ο βασικός ομιλητής ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Έττινγκερ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο επόμενος (από τις 16 του μήνα) Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Τσεντένο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, που άνοιξε το συνέδριο, κατέστησε σαφές ότι ο προϋπολογισμός είναι θέμα, πρώτιστα "φιλοδοξιών" και στη συνέχεια του τρόπου χρηματοδότησης. Ζήτησε μάλιστα να γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβαινε πάντα, και αντί να οριστεί η "οροφή" του προϋπολογισμού και μετά οι φιλοδοξίες, αυτή τη φορά να οριστούν οι πολιτικές και μετά να δούμε πόσο θα κοστίσουν. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε μάλιστα από τα Κράτη Μέλη να δουν που τέμνονται οι υπάρχουσες πολιτικές προτεραιότητές και οι μελλοντικές φιλοδοξίες. Μίλησε μάλιστα για την παγκοσμιοποίηση, την ασφάλεια και την απασχόληση, την μετανάστευση, την άμυνα και το αμυντικό ταμείο, αλλά και την πολιτική συνοχής, όπως και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως τέτοιες. Σημείωσε δε ότι η πολιτική συνοχής και η ΚΑΠ θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε ότι η πολιτική συνοχής δεν θα πρέπει να χάσει κονδύλια, δηλώνοντας αντίθετος με αυτή την πολιτική προσέγγιση. Παρομοίως τόνισε ότι σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να μειωθεί ούτε η ΚΑΠ, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. O Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι τα Κράτη Μέλη θα πρέπει καταρχήν να μάθουν να απορροφούν τα κονδύλια στην ώρα τους και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυξηθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με νέους τρόπους, χωρίς να "χρεωθούν τα Κ-Μ", αναφέροντας επί παραδείγματι το EFSI - γνωστό και ως "πλάνο Γιούνκερ".

O Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της κοινής άμυνας στην ΕΕ και τον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και τις επιπτώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξηγώντας ότι παρά την λογιστική πρόκληση, η τελική εξοικονόμηση για τα Κράτη Μέλη - ειδικά από την κοινή άμυνα και τις κοινές αμυντικές προμήθειες - θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Σε σχέση με την αποχώρηση του ΗΒ και την επακόλουθη απώλεια ενός "καθαρού πληρωτή" στον προϋπολογισμό (net contributor), ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως στο ΗΒ "δεν θα συνειδητοποιήσουν το λάθος τους" και "θα φύγουν στις 31 Μαρτίου του 2019", με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να πρέπει να αναζητήσουν τα χρήματα που θα απολεσθούν σε άλλες πηγές. Τέλος ο Πρόεδρος Γιούνκερ ζήτησε να τερματιστεί η θεωρητική συζήτηση περί "καθαρών πληρωτών" και "καθαρών αποδεκτών", καθώς στην πράξη, όπως είπε, όλα τα Κ-Μ είναι αποδέκτες κονδυλίων από τον προϋπολογισμό.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top