Στο τραπέζι τα ονόματα "Νόβα Μασεντόνια" και "Νοβαμακεντόνσκι" για τα Σκόπια

ΣΥΡΙΖΑ : Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις - Μητσοτάκης : "Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες"

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα.

 Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι ήρθε η στιγμή της επίλυσης.

«Ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού. Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».  

Διαβάστε ακόμα:  Διπλό μήνυμα Τσίπρα ότι ήλθε η ώρα να επιλυθεί το Σκοπιανό

ΣΥΡΙΖΑ : ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Το κυβερνών κόμμα πάντως αποφεύγει να αναφερθεί σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ "ΝΟΒΑ ΜΑΣΕΝΤΟΝΙΑ" ΚΑΙ "ΝΟΒΑΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ"

Πιθανό όνομα είναι το «Νόβα Μασεντόνια», ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και το όνομα «Νοβαμακεντόνσκι» σε μία λέξη και με κυριλλική γραφή, το οποίο θα εξυπηρετούσε την Αθήνα, όπως και τον Πάνο Καμμένο που αντιτίθεται σε όνομα που να περιλαμβάνει τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : "Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ"

Η θέση της Ν.Δ. είναι αυτή του Βουκουρεστίου, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικός με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ζήτημα, σε συνέντευξή του στο capital.gr.

«Το όνομα είναι απλά το δέντρο που μας κρύβει το δάσος, διότι δεν καλύπτει ούτε την εθνικότητα, ούτε τη γλώσσα, ούτε και όλα τα παράγωγα στον εμπορικό τομέα» δήλωσε ο Πρέσβης επί τιμή Γιάννης Κοραντής στο Star για το ζήτημα της ονομασίας.   

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία υπάρχουν ήδη σε Ελλάδα και Σκόπια. Στη Θεσσαλονίκη, μακεδονικοί σύλλογοι μαζεύουν υπογραφές κατά μιας συμβιβαστικής λύσης και ετοιμάζουν συλλαλητήρια στις 21 Ιανουαρίου και στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top