Κατευναστικός ο Τσίπρας μετά τις προκλήσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

«Στόχος μας να χτίζουμε γέφυρες πάνω σε γερά θεμέλια»

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το προκλητικό κρεσέντο του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: «Φρένο» Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

Με διάθεση κατευναστική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει γέφυρες και όχι να χτίσει τείχη προς την γειτονική χώρα.

«Επιτρέψτε μου κύριε πρόεδρε ως μηχανικός να σας πω ότι οι γέφυρες αυτές πρέπει να χτίζονται σε σταθερά θεμέλια. Σταθερά θεμέλια στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα, στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες. Διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές και σαφείς όπως και οι δικές μας. Αυτό που έχει πάντα σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε και για συγκλίσεις και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με σεβασμό στην αντίθετη άποψη του άλλου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον κ. Παυλόπουλο πιστεύω πως και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το άδειο. Να εστιάσουμε σε αυτήν την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Εμείς ως χώρα, ως τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας. Ως λαοί ήμασταν κοντά και συμβαίνει εμείς να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς τους δικούς σας που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη παλιά που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών από τα εδάφη. Τα λάθη που έγιναν όμως είναι πια κομμάτι της ιστορίας».

Συνέχισε επίσης λέγοντας ότι «πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι δύο πλευρές για να συμβεί αυτό.

«Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με κάποιες αρχές κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μία κοινή ρητορεία, νομίζω θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα. Εγώ σε αυτή μας τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του τουρκικού λαού και μεταφέρω τις ευχαριστίες του», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top