Λιαργκόβας: Δύσκολος ο στόχος της ανάπτυξης – Γιατί επιδιώκουμε υπερπλεόνασμα;

Χαρακτήρισε «κρίσιμο» τον προϋπολογισμό

Λιαργκόβας: Δύσκολος ο στόχος της ανάπτυξης

«Κρίσιμο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια».

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, ενώ φάνηκε απολογητικός μετά και τα πυρά κυβερνητικών στελεχών και του ΥΠΟΙΚ για εκτιμήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την πορεία της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» Λιαργκόβα για προϋπολογισμό, μέρισμα και υπερφορολόγηση

«Υπάρχουν μια σειρά από δεδομένα που δημιουργούν προβληματισμούς. Αυτούς καταθέτουμε για να φανούμε χρήσιμοι. Όχι για να κάνουμε κριτική στη κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιαργκόβας άφησε αιχμές για το θέμα των επενδύσεων λέγοντας πως αφενός πρέπει να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και αντικίνητρα και τονίζοντας πως δεν δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα η διαρροή «μυαλών» στο εξωτερικό, η υψηλή φορολογία και τα capital controls.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναρωτήθηκε: «Δεν θα ήταν περισσότερο αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο να χρησιμοποιηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και να ενισχύουμε μόνιμα αδύναμους;».

Όπως είπε, η κυβέρνηση εκτιμά πως και το 2018 θα σημειώσει υπερπλεόνασμα και αναρωτήθηκε: «Γιατί να επιδιώκουμε υπέρβαση υψηλού στόχου; Κατανοητή η ανάγκη διανομής μερίσματος αλλά έχει δυσμενείς παρενέργειες στην ανάπτυξη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top