Ο Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα ποσά των αποζημιώσεων για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση - Νέα ενημέρωση 10:19

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της Δυτικής Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση κτιρίων είναι»:

1.000 ευρώ/τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας

500 ευρώ/τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώροου

300 ευρώ/τ.μ για ανακατασκευή αποθήκης

60 ευρώ/τ.μ. για επιδιόρθωση κατοικίας

40 ευρώ/τ.μ. για επισκευή επαγγελματικού χώροου

20 ευρώ/τ.μ για επισκευή αποθήκης

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ. αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται επίσης από ατόκο δάνειο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε ακόμη πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Πρόσθετες αποζημιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

«Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top