Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Μεγάλη η συμμετοχή – Φώφη, Χούκλη, Παπανδρέου, Θεοδωράκης ψήφισαν!

Οι ψηφοφόροι έχουν ξεπεράσει τις 180.000 - Νέα ενημέρωση: 12-11-2017 20:24

Ανοιχτές από το πρωί της Κυριακής είναι οι κάλπες για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Η προσέλευση είναι μεγάλη, καθώς μέχρι τις 19.30 είχαν προσέλθει στις κάλπες πάνω από 200.000 ψηφοφόροι, προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις!

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις εννέα το βράδυ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα για την οποία είχε αρχικά δοθεί παράταση μίας ώρας εξαιτίας του Μαραθωνίου. Η παράταση δόθηκε για όλη την επικράτεια!

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο. Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει «Δίκτυο Εμπιστοσύνης» ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.

Διαβάστε επίσης: Ομαλά η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 10.30 το βράδυ, εφόσον βέβαια έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και αποφευχθούν εντάσεις και εντάσεις.

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, και Δημήτρης Τζιώτης.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψηφίους που θα αναδειχθούν από την σημερινή ψηφοφορία.

Στο δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν, μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο.

Περιοδείες υποψηφίων σε εκλογικά κέντρα

Αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι υποψήφιοι περιοδεύουν σε εκλογικά κέντρα για να δουν πώς εξελίσσεται η διαδικασία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγο μετά τις 16:15 επισκέφτηκε το Πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. 

H ΥΠΟΨΗΦIA ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 

Συγκινημένη από την συμμετοχή δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, με ανάρτηση στο Twitter:

Με την σύζυγο του Δάφνη ψήφισε ο Κώστας Σημίτης

Ψήφισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στις 2 το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και αμέσως μετά δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τον Μαραθώνιο στις κάλπες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού έτρεξε στον Μαραθώνιο πήγε στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, για να ψηφίσει ο υποψήφιος... πρόεδρος!

Στο εκλογικό κέντρο τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αργότερα επισκέφθηκε εκλογικά τμήματα στον Κορυδαλλό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω.

Και η Μαρία Χούκλη

Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες που πήγαν την Κυριακή να ψηφίσουν για τον νέο επικεφαλής στην κεντροαριστερά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Ερυθραία

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένας από τους χιλιάδες που έσπευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Μπορεί υποψήφιος να μην ήταν, αλλά το... χρέος του το έκανε. Στη δήλωση του ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, γιατί είναι ένα βήμα συμμετοχής. Ένα βήμα συμμετοχής για τους πολίτες, ένα βήμα συμμετοχής για τους φίλους και τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Είναι και ένα κάλεσμα αλλαγής, διότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, έχει τεράστιες δυνατότητες εάν ο Ελληνικός λαός ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση, τη θέληση, να γίνουν αλλαγές. Να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό τάζοντας παραδείσους, αλλά κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή μετά από την οικονομική κρίση».

O Ανδρέας Λοβέρδος πρώτα έτρεξε στον μαραθώνιο και μετά ψήφισε:

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΤΣΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ

Ο Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η ψηφοφορία αφορά στον επικεφαλής για την Κεντροαριστερά, που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 1000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr.

Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Ποσοστά και… διαδικαστικά

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφίσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Ουρές και στα εκλογικά τμήματα στην Πάτρα. Νωρίς το πρωί παρατηρήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα, σχετικά με τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών και το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά γρήγορα ξεπεράστηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24.

Μεγάλη η συμμετοχή και στη Λαμία και τη Βοιωτία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top