Πολιτικές πιέσεις για να παρακαμφθεί ο νόμος στην περίπτωση του Ελληνικού καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι

«Η παράκαμψη του νόμου οδηγεί στην καθυστέρηση της επένδυσης» διαμηνύουν - Νέα ενημέρωση 08: 04

Πολιτικές πιέσεις για να αποφευχθεί η κήρυξη του χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  στο Ελληνικό καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι  και προειδοποιούν ότι η παράκαμψη του νόμου που ισχύει για τους πάντες θα οδηγήσει σε  καθυστερήσεις την επένδυση.

 «Το πρόβλημα προκύπτει, όταν προσπαθούν να μας παρακάμψουν. Ο νόμος προβλέπει να προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου» δηλώνει στο Star η Ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.  Όπως προσθέτει, «η εμπλοκή με την επένδυση στο Ελληνικό δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Την προκάλεσε η παράκαμψη του νόμου που επιβάλλει  να κηρυχθεί πρώτα ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κι ύστερα να γίνει η υπογραφή μνημονίων για την υλοποίηση του έργου».

Οι αρχαιολόγοι  καταγγέλλουν πολιτικές πιέσεις. Μιλώντας στο Star,  δίπλα στο Μετρό, ένα σημαντικό έργο που προχώρησε χωρίς κανένα πρόβλημα με τη συνεργασία των αρχαιολόγων, η κυρία Κουτσούμπα επισημαίνει:

«Yπήρξαν πολιτικές πιέσεις για να μην μπει το θέμα της κήρυξης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο… Η καθυστέρηση οφείλεται στους κυβερνητικούς κύκλους που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο την κήρυξη του Ελληνικού. Τι περίμεναν, δηλαδή, ότι μπορεί να υπάρχουν αρχαία εκεί αλλά θα κάνουμε τα στραβά μάτια;».   

Στο Ελληνικό, τον Άγιο Κοσμά και την ευρύτερη περιοχή, έχουν εντοπιστεί  ευρήματα:  Πρωτοελλαδικής κατοίκησης, βυζαντινού  Οικισμού, περιαστικού χώρου  και αρχαία εργαστήρια. Η  παράκαμψη μάλιστα της  κήρυξης αρχαιολογικού χώρου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και  αξιώσεις για αποζημιώσεις

Όλες αυτές οι περιπέτειες μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ακολουθούνταν οι νόμιμες διαδικασίες όπως έγινε σε άλλα μεγάλα έργα.

Στα πλάνα του ρεπορτάζ του Star από το Μετρό  φαίνεται ότι και το έργο υλοποιήθηκε και οι αρχαιότητες αναδείχθηκαν:

- Στο Μοναστηράκι και στον Ελαιώνα με εκθέσεις αρχαιοτήτων μέσα στους σταθμούς.

-Στην Πανεπιστημίου με προθήκες ευρημάτων και στο Σύνταγμα με στρωματογραφίες.

Και το  Πολιτιστικό Κέντρο  του Ιδρύματος  Νιάρχου πέρασε όλα τα νόμιμα στάδια για να υλοποιηθεί,  γεγονός που αποδεικνύει  πόσο αναγκαία είναι η κήρυξη χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Ελληνικό,  όπου το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία μιας νέας πόλης με πολλές  και διαφορετικές γειτονιές.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται βέβαιη ότι η επένδυση θα προχωρήσει, όποια κι αν ειναι η απόφαση του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη.

«Εντός της εβδομάδας  θα λυθεί το θέμα με το ΚΑΣ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νεκτάριος Σαντορινιός, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.  

«Είναι πολιτική η απόφαση και βαραίνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος φοβάται την αριστερή πλευρά του και δεν τολμάει, δεν θέλει δεν ξέρει, και δεν μπορεί να προχωρήσει στις επενδύσεις» δήλωσε από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας στον Real Fm.    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top