Μητσοτάκης: «Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή του Α. Τσίπρα»

Ζήτησε γρήγορα εκλογές

Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ότι έχουν φέρει ένα τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για μετά το 2018.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε το αφήγημα του πρωθυπουργού για καθαρή έξοδο στις αγορές και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας».

«Η κυβέρνηση κατηγορεί εμένα ότι δήθεν δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, μείωση συντάξεων. Έχει δεσμεύσει τη χώρα σε αυστηρότατο πλαίσιο μέχρι το2022. Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα Καμμένου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόμασταν έγκριση για τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές από το 2015. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Θεωρούν ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μάλιστα σύντομα εκλογές για το καλό της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα».

«Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Δεν είναι δουλειά μου να αναλώνω τον χρόνο μου κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής Τσίπρα. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά θα πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Οι εκλογές είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν», σημείωσε.

Όσον αφορά στα φορολογικά βάρη που έχουν εξουθενώσει τους Έλληνες πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που δέχθηκαν την επιλογή του κ. Τσίπρα να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αντί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Η σημερινή κυβέρνηση βάζει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση. Δεν θα ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για σταδιακή μείωση πλεονασμάτων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε ολόκληρο το λαό, χωρίς ταξικό πρόσημο, αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των αδυνάτων, καθώς όπως είπε η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του Α. Τσίπρα.

Αναφερόμενος στη μόλυνση του Σαρωνικού, επέμεινε ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικών ευθυνών και ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη οικολογική καταστροφή και υπάρχουν ευθύνες. Τα ερωτηματικά δεν έχουν απαντηθεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να πείσω τους συμπολίτες μας ότι η αντίδραση του υπουργού ήταν ανεπαρκέστατη. Έπρεπε να περάσουν τέσσερις μέρες για να ενημερωθεί ο EMSA, μόνο και μόνο για αυτό έπρεπε να αποπεμφθεί ο υπουργός. Κανείς δεν είπε στους δημάρχους τι να κάνουν. Ο καθένας αυτενεργεί, κανένας συντονισμός δεν υπήρχε. Για να κοιτάξουμε μπροστά, θα πρέπει με ηρεμία και αφού ολοκληρωθεί η προσπάθεια ελέγχου του προβλήματος, να δούμε συνολικά όλα τα σημεία. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου, όλοι οι φορείς θα έκαναν αυτό που γνώριζαν ότι πρέπει να κάνουν. Δεν είμαστε έτοιμοι. Κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη και ας την αναλάβει κάποιος. Είναι η εικόνα ενδεικτική του πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις», είπε.

Τέλος, εξήγγειλε αλλαγή της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές προεδρική πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθεί μία νέα περιπέτεια με πρόωρες κάλπες το 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top