Βούτσης: «Απλή έκφραση διαμαρτυρίας» η εισβολή του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή!

Τι απάντησε στην επιστολή του Μητσοτάκη

«Aπλή έκφραση διαμαρτυρίας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την «εισβολή»  μελών του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, απαντώντας στην  επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθιγε μεταξύ άλλων το ζήτημα της απελευθέρωσης των δραστών, ύστερα από συνεννόηση του κ. Βούτση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα! Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής «δεν έχει κριθεί σκόπιμο μέχρι σήμερα να υπάρξουν συλλήψεις με ή χωρίς χειροπέδες» για μια…  «απλή έκφραση διαμαρτυρίας»!

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας εισέβαλλαν στο προαύλιο της Βουλής και πέταξαν φέιγ βολάν για την απελευθέρωση μεταξύ άλλων της κρατούμενης Ηριάννας (η οποία έχει καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση), ενώ αποπειράθηκαν να μπουν και στο κτίριο, αλλά τους παρεμπόδισαν την τελευταία στιγμή αστυνομικοί.                

Η απελευθέρωση των «εισβολέων» χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες και η μεταφορά τους με περιπολικά σε σταθμό του… μετρό, προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Βούτση, αλλά και από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ενώ η κυβέρνηση υποστήριξε από την πρώτη στιγμή αλλά και με δηλώσεις  του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζαννακόπουλου ότι ήταν μία «απλή» ενέργεια «ακτιβισμού».    

«Είναι θεσμικά αδιανόητο να προσφέρεται ανοχή τύπου “Ρουβίκωνα”, να παραβιάζουν χώρους της Βουλής, ενώ προσβλέπουν ανοιχτά στην κατάλυση του Κράτους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως «με ποια αρμοδιότητα ο Πρόεδρος του νομοθετικού Σώματος παρεμβαίνει, προκειμένου να ελευθερωθούν πρόσωπα που διέπραξαν αδίκημα».     

Στην απάντησή του ο πρόεδρο της Βουλής προς τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρεται επίσης σε «είσοδο διαμαρτυρίας» της ομάδας «Ρουβίκωνας» στον περίβολο του κοινοβουλίου, την οποία εντάσσει στις «συνεχιζόμενες μεγάλες ή μικρότερες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες πολιτών» , στις «διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί στα θεωρεία», «στις συλλογικές ή κατά μόνας διαμαρτυρίες με αναρτήσεις πανό στον  περιβάλλοντα χώρο, με άλλες προ ετών προσπάθειες επιχείρησης βίαιης εισόδου διαδηλωτών» ενώ την παραλληλίζει  ακόμα και με το   επεισόδιο με «υπαίτιο συγγενή πολιτικού στελέχους που προκάλεσε σύρραξη εκτός των γραφείων της ΧΑ και το οποίο απομακρύνθηκε με συνοδεία αστυνομικών από το χώρο της Βουλής», αναφερόμενος στο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον γιο του κ. Μπαλτάκου.    

Ο κ. Νίκος Βούτσης ισχυρίζεται ακόμη ότι η  φρουρά της Βουλής «λειτουργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ανοχή κατ’  αναλογία κάθε φορά των γεγονότων» , «αποφεύγοντας τις δραματοποιήσεις και την άσκοπη χρήση βίας».   

Παραδέχεται πάντως πως «το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησης μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο που και εσείς στην επιστολή σας αναλυτικά αναφέρεστε για την αρμοδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής…». 

«Είναι κοινή συνείδηση ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικευμένης ή και μερικής ανομίας μέσα στον λαό μας» απαντά επίσης ο πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ και προσθέτει αιχμηρά ότι  «τα ζητήματα ασφαλείας της Βουλής δεν πρέπει να αποτελούν μέρος επικοινωνιακών χειρισμών της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων» προσθέτει.

Ο κ. Βούτσης υποστηρίζει επίσης ότι «πρέπει να υπάρχει κατανόηση για αυτές τις περιπτώσεις και ότι για ζητήματα επιχειρησιακά δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται, δημόσια μάλιστα, αντιδικίες με την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής και τις δυνάμεις της Αστυνομίας που έχουν βεβαίως την απόλυτη ευθύνη πέραν του χώρου του Κοινοβουλίου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει ανάγκη συνδυασμένης επιχείρησης με συντονισμό ενεργειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΝΔ για Βούτση και την απάντησή του για τον «Ρουβίκωνα»: Με τη στάση του διευκολύνει ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top