Αυστηρό μήνυμα απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, να σεβαστεί τις περιουσίες της Ελληνικής ομογένειας. Αφορμή στάθηκαν οι παράνομες κατεδαφίσεις δυο κτιρίων στην περιοχή της Χιμάρας.
Αν η Αλβανία θέλει να μπει στην οικογένεια της Ευρώπης, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας. Με αυστηρό ύφος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε την γειτονική χώρα για τις κατεδαφίσεις των Ελλήνων στην Χιμάρα.
Την ίδια στιγμή, με προκλητικό τρόπο, το υπουργείο πολιτισμού της Αλβανίας ρίχνει λάδι στην φωτιά του εθνικισμού εναντίον της ελληνικής μειονότητας, δικαιολογώντας τις κατεδαφίσεις.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μέρος μιας εθνικής στρατηγικής που τέθηκε σε ευρεία διαβούλευση και εγκρίθηκε από κοινού με την κοινότητα και τους φορείς της Χειμάρας. Για τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως για όλους τους πολίτες της Αλβανίας, και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις».
Οι σύλλογοι και οι φορείς της Χιμάρας δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτό το πογκρόμ εναντίον των ιδιοκτησιών των Ελλήνων.
Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν μήνυση κατά του διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπεύθυνου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτισμού Αυλώνα, ενώ έχουν στραφεί και προς το δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.