Το Κυπριακό πρώτο στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλεί αύριο ο Κοτζιάς

Την Τρίτη ενημερώνει τη Βουλή ο πρωθυπουργός

Το εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής συγκαλεί αύριο το απόγευμα ο Νίκος Κοτζιάς ώστε να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της G20 επέμεινε με δηλώσεις του ότι η Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

«Οι αφιλοκερδείς προσπάθειες, οι ειλικρινείς και μετριοπαθείς κινήσεις της Τουρκίας δεν είχαν ανταπόκριση. Η αλήθεια είναι ότι αισθανόμαστε μεγάλη λύπη. Η εικόνα αυτή που φτάσαμε έπειτα από τις μεγάλες προσπάθειες έχει αποκαλύψει ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Η Τουρκία  ωστόσο και πάλι θα συνεχίσει να συνεχίσει να συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού με διαφορετικές παραμέτρους. Αναμένουμε την ίδια στάση από όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση που δεν γίνει αναμφίβολα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το σχέδιο Β και το σχέδιο Γ», είπε.

Η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας και η προσπάθεια να επιρρίψει την ευθύνη του ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, στην Αθήνα, προκάλεσαν την έντονή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. Αποδείχτηκε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να  εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top